Zes jaar cel voor oplichter die half miljoen buitmaakte

© Omroep West

Een Ivoriaanse dertiger die 465.000 euro had buitgemaakt met een reeks oplichtingen, is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Met valse e-mails had de man bedrijven overgehaald hem grote aantallen producten te leveren, die vervolgens nooit betaald werden. Volgens het hof van beroep is de man een leidend figuur van een criminele organisatie die in binnen- en buitenland nog tientallen andere gelijkaardige feiten zou gepleegd hebben.

De getroffen bedrijven kregen een e-mail die afkomstig leek te zijn van de CEO van een groot energiebedrijf en waarin een bestelling werd geplaatst, maar met een kredietlijn. Dat wil zeggen dat de bestelling pas een tijd, meestal 14 dagen, later zou betaald worden. De bedrijven gingen op die vraag in, leverden de bestelde goederen en stelden dan vast dat ze niet betaald werden. Als ze navraag deden bij het energiebedrijf, bleek dat ze opgelicht waren.

Negen Belgische bedrijven werden zo opgelicht, voor een totaalbedrag van 465.000 euro, maar volgens het Openbaar Ministerie waren er in Belgiƫ nog minstens 33 gelijkaardige pogingen en nog tientallen gelijkaardige feiten in binnen- en buitenland.

Een telefoonnummer, dat de getroffen bedrijven van de daders gekregen hadden, bleek vals maar leidde de politie wel naar een Ivoriaans gsm-nummer en een e-mailadres, dat op zijn beurt leidde naar een hele reeks valse e-mailadressen die gebruikt waren om de oplichtingen te plegen.

Uiteindelijk stootten de speurders op een naam die gelinkt was aan een Facebookaccount. Onderzoek op die Facebookaccount leidde tenslotte naar de Ivoriaanse dertiger, die in november 2018 op de Franse luchthaven Roissy kon opgepakt worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?