Beklaagden aanslagen Brussel 22 maart 2016: Mohamed Abrini
Proces aanslagen

Taxichauffeur die terroristen naar Zaventem bracht: 'Sommige blikken vergeet je nooit'

© Belga
09/05/2023
Updated: 09/05/2023 12.56u

Op het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 komt dinsdag de taxichauffeur getuigen die Najim Laachraoui, Ibrahim El Bakraoui en Mohamed Abrini naar Brussels Airport bracht met hun bommen.

18.15 Boodschappen die El Haddad Asufi met vriend uitwisselde voor aanslag leiden tot hilariteit

Op het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 zijn dinsdagnamiddag verschillende geluidsboodschappen afgespeeld die beschuldigde Ali El Haddad Asufi tot één minuut voor de aanslag in Brussels Airport uitwisselde met een vriend. De WhatsApp-berichten, waarin de twee onzin verkochten, zijn volgens zijn advocaat Jonathan De Taye een nieuw element à decharge van zijn cliënt. Ze leidden in ieder geval tot hilariteit in de zittingszaal.

Een plaatsvervangend jurylid had gevraagd om de WhatsApp-berichten te kunnen beluisteren, nadat een ex-collega van El Haddad Asufi er in de voormiddag vragen over had gekregen. De eerste bijzitter vroeg de man, Liridon N., uitleg te geven over een voicebericht dat hij stuurde om 7.46 uur, 12 minuten voor de aanslagen, waarin hij zei aan El Haddad Asufi dat hij hem al een week niet meer had gehoord, sinds Salah Abdeslam opgepakt werd.

"De berichten die we stuurden waren altijd om te lachen, het klinkt shockerend maar er is geen enkele link met de aanslagen. We zeiden vaak het omgekeerde van wat we bedoelden", aldus de man. Toen het bericht, samen met andere die uitgewisseld werden tot één minuut voor de aanslag, en ook van de dag nadien, afgespeeld werden in de zittingszaal bleken die effectief een zeer lichte en humoristische ondertoon te hebben. De manier waarop El Haddad Asufi zich met een hoog stemmetje tot zijn vriend richtte, leidde dan ook tot hilariteit in de zaal. Geregeld klonk het in de boodschappen ook: "Je bent gek, je bent ziek."

De advocaat van El Haddad Asufi, Jonathan De Taye, bedankte op het einde van de boodschappen het hof voor het afspelen van de berichten. Hij verheugde zich erover dat hij zelfs nu nog, nu het proces naar zijn einde loopt, "elementen à decharge" van zijn cliënt vindt. Dat de twee, "met een bijzondere humor en woordenschat", tot voor enkele minuten voor de aanslag met elkaar onzin verkopen, "toont duidelijk aan dat ze niet wisten wat ging gebeuren".

17.03 Hof niet wijzer over radicalisering El Makhoukhi tijdens getuigenissen van jeugdvrienden

Op het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 hebben dinsdagnamiddag twee jeugdvrienden van Bilal El Makhoukhi getuigd. Opvallend was hoe een van hen tijdens zijn verhoren na de aanslagen kritisch was over zijn jeugdvriend, maar zich in de rechtbank nog weinig leek te herinneren.A.B. (34) zat op school met El Makhoukhi en sportte met hem, tot hij hem uit het oog verloor toen hij ging studeren. Hij getuigde dat El Makhoukhi "onder invloed" raakte van "mensen die kwamen praten" aan de bokszaal en aan een moskee, onder wie de radicale predikant Jean-Louis Denis.

Toen voorzitster Laurence Massart wou weten of A.B. hem zag veranderen, antwoordde die louter dat hij vroeger "zacht, luistervaardig, behulpzaam" was en dat ze erna "niet meer dezelfde interesses" deelden. Massart drong aan om duidelijker te zijn, maar veel leverde dat niet op.

De tweede getuige (43) had meer te vertellen. Hij leerde El Makhoukhi kennen in een boksclub en was ook samen met hem vrijwilliger in de vzw 'Aidons le Pauvres' van Jean-Louis Denis. Daar werd volgens A.B. onder meer verkondigd dat de democratie niet compatibel is met de islam. Hij noemde El Makhoukhi kalm en gereserveerd, iemand die weinig zorgen leek te hebben. De man zag El Makhoukhi niet veranderen en wist niet dat hij in Syrië was geweest, tot hij hem achteraf terugzag met een geamputeerd been.

16.05 Procureur tegen getuige: 'Niet spraakzaam vandaag of geheugen laat u in steek'

Federaal procureur Bernard Michel heeft een jeugdvriend van beschuldigde Bilal El Makhoukhi geconfronteerd met verschillende passages uit zijn politieverhoren, nadat die tijdens zijn getuigenis dinsdag vaak op de vlakte was gebleven. "Ofwel bent u niet spraakzaam vandaag, ofwel laat uw geheugen u in de steek", zei Michel.

A.B. (34) zat op school met El Makhoukhi en deed aan sport met hem. A.B. legde uit dat ze elkaar na het middelbaar in Brussel uit het oog verloren, toen hij verder ging studeren in Charleroi. Hij getuigde ook dat El Makhoukhi "onder invloed" raakte van "mensen die kwamen praten" aan de bokszaal in de Paviljoenstraat in Schaarbeek die ze samen bezochten en aan een moskee in Schaarbeek. Hij verwees naar onder anderen de radicale predikant Jean-Louis Denis.

Toen voorzitster Laurence Massart wou weten of A.B. hem zag veranderen, antwoordde die louter dat hij vroeger "zacht, luistervaardig, behulpzaam" was en dat ze erna "niet meer dezelfde interesses" deelden. De voorzitster drong aan om duidelijker te zijn, maar veel leverde dat niet op. Massart vroeg hem ook of hij met hem had gepraat over een terugkeer naar Syrië, nadat El Makhoukhi in 2012 gewond het land had moeten verlaten en hij hem was gaan bezoeken. "Ik herinner het me niet goed", zei de man.

"Ofwel bent u niet spraakzaam vandaag, ofwel laat uw geheugen u in de steek", zei federaal procureur Bernard Michel, toen het aan hem was om vragen te stellen. De procureur las daarop voor uit zijn politieverhoren en vroeg telkens of het klopte wat daarin stond. Zo had de man verklaard dat El Makhoukhi op de hoogte leek van allerhande informatie over de aanslagen in Parijs, nog voor ze op het nieuws verschenen. A.B. moest meermaals toegeven dat hij dat inderdaad had verklaard.

De voorzitster vroeg A.B. of hij bang was om te getuigen, toen de man opnieuw lang moest nadenken over een antwoord. "Nee. Maar ik weet dat de mensen in de zaal antwoorden verwachten. Ik probeer gewoon zo objectief mogelijk te zijn."

13.37 Taxichauffeur herinnert zich ogen Abrini, ex-collega getuigt over humor El Haddad Asufi

Op het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 hebben dinsdag een ex-collega van beschuldigde Ali El Haddad Asufi en de taxichauffeur die de drie terroristen naar Zaventem bracht getuigd. De taxichauffeur duidde beschuldigde Mohamed Abrini resoluut aan als de 'man met het hoedje' en zei ook dat die instemde met wat kamikaze Ibrahim El Bakraoui vertelde in de taxi.

De taxichauffeur zei onder meer dat Ibrahim El Bakraoui het woord voerde en zich beklaagde over de fouten waaraan de Amerikanen zich volgens hem bezondigden. Degene die achter hem zat en een hoedje droeg, ging volgens de chauffeur akkoord met wat hij vertelde. Hij herinnerde zich dat hij hem in de achteruitkijkspiegel zag knikken, "maar het kan ook dat hij iets gezegd heeft".

Voorzitster Laurence Massart vroeg ook of de man Abrini in de beschuldigdenbox herkende als de man met het hoedje. Hoewel hij eerst verklaard had dat Abrini zijn gezicht verborgen hield in de taxi, gaf hij aan hem te herkennen aan zijn ogen. "Sommige blikken vergeet je nooit."

De dag begon met de getuigenis van Liridonn N., een ex-collega van El Haddad Asufi bij vliegtuigcateraar LSG Sky Chefs. Hij noemde de beschuldigde een man met veel humor. Ook in WhatsApp-berichten net voor de aanslagen kwam die humor volgens N. terug, waarin onder meer gesproken werd over Salah Abdeslam. De twee stuurden elkaar regelmatig ironische berichten, zei N., er was geen enkele link met de aanslagen.

De man gaf ook aan dat hij en zijn ex-collega's het er soms over hadden dat niet alle vrachtwagens gecontroleerd werden. Jonathan De Taye, de advocaat van El Haddad Asufi, noemde dat deel van de getuigenis erg belangrijk. Hij leek zo te verwijzen naar het argument dat El Haddad Asufi, indien hij wilde, had kunnen helpen bij bijvoorbeeld een vliegtuigkaping.

12:35 uur: Volgens taxichauffeur leek Abrini blok aan het been voor andere kamikazes

De taxichauffeur die de terroristen naar Brussels Airport bracht op 22 maart 2016 heeft dinsdag verklaard dat beschuldigde Mohamed Abrini instemde met wat kamikaze Ibrahim El Bakraoui vertelde in de taxi. Hij duidde Abrini ook resoluut als de 'man met het hoedje', ook al had die zijn gezicht verborgen gehouden in de taxi. "Sommige blikken vergeet je nooit", klonk het.

De taxichauffeur getuigde op het proces over de aanslagen dat de drie terroristen hem niet toelieten om hun zakken in de taxi te laden en dat ze een doordringende chemische geur hadden, die hij nog ruikt. Hij getuigde ook hoe Ibrahim El Bakraoui, "diegene met een paar kilo's meer", in de taxi het woord voerde. De latere kamikaze beklaagde zich over al het foute waar de Amerikanen zich volgens hem aan bezondigden.

De taxichauffeur getuigde dat degene die achter hem zat, en die een hoedje droeg, akkoord ging met wat hij vertelde. Hij herinnerde zich dat hij hem in de achteruitkijkspiegel zag knikken, "maar het kan ook dat hij iets gezegd heeft".

Volgens de verdediging van Abrini hield die zich gedurende de taxirit, maar ook erna in de luchthaven, de hele tijd afzijdig en was hij zelfs een blok aan het been voor de andere twee. De getuigenis van de taxichauffeur lijkt dat te nuanceren.

Een opvallend moment was toen voorzitster Laurence Massart aan de taxichauffeur vroeg of hij Abrini in de beschuldigdenbox herkende als de 'man met het hoedje'. De man rolde een paar keer langzaam met zijn ogen naar en van de beschuldigdenbox en antwoordde stellig dat het "zijn ogen" waren. De eerste bijzitter vroeg nog hoe hij wist dat het Abrini was, omdat hij eerder had verklaard dat die zijn gezicht verborgen hield. "Zijn gezicht wel, zijn ogen niet. Sommige blikken vergeet je nooit", antwoordde de taxichauffeur.

11:58 uur, Arbeiders Zaventem stuurden berichten over Abdeslam enkele minuten voor aanslag

Een ex-collega van Ali El Haddad Asufi bij vliegtuigcateraar LSG Sky Chefs had net voor de aanslagen van 22 maart 2016 nog berichten gestuurd naar hem waarin Salah Abdeslam en het terrorisme ter sprake kwamen. Dat bleek dinsdag tijdens de getuigenis van de man. Hij gaf ook aan dat de beveiliging op de luchthaven soms te wensen overliet.

Liridonn N. werkt vandaag voor een taxibedrijf, maar werkte tot enkele maanden voor de aanslagen bij LSG Sky Chefs op Brussels Airport. Hij bleef ook nadat hij van job veranderde via de telefoon in contact met Ali El Haddad Asufi, die net als hij vrachtwagens inlaadde en uitlaadde op het tarmac. De getuige zei dat El Haddad Asufi veel humor had en dat hij en zijn ex-collega's geschokt waren dat hij werd opgepakt in het kader van het onderzoek naar de aanslagen. Hij had ook nooit iets vernomen over drugs- of wapenhandel.

Ook op 22 maart waren de twee in contact. De eerste bijzitter vroeg de man uitleg te geven over een voicebericht dat hij stuurde om 7.46 uur, 12 minuten voor de aanslagen, waarin hij zei aan El Haddad Asufi dat hij hem al een week niet meer had gehoord, sinds Salah Abdeslam opgepakt werd. "De berichten die we stuurden waren altijd om te lachen, het klinkt shockerend maar er is geen enkele link met de aanslagen. We zeiden vaak het omgekeerde van wat we bedoelden", aldus de man.

Hij had ook gezegd dat het jammer was dat Abdeslam werd opgepakt, omdat hij een "goede gast" is. Ook dat was volgens de man ironisch bedoeld. Op vraag van een jurylid zal het hof later op de dag de audioberichten beluisteren. Op het moment van de aanslagen stond N. met zijn taxi te wachten ter hoogte van de aankomsthal. Hij contacteerde nadien iedereen die hij kende die werkt op de luchthaven, ook El Haddad Asufi. "We waren allebei geschokt na de aanslagen, hij was het eens met wat ik erover zei. Hij zei echter ook dat hij iemand kende die betrokken was bij de aanslagen (Ibrahim El Bakraoui, red.). Dat heeft me bang gemaakt en ik heb toen opgehangen."

De man kreeg ook verschillende vragen over de veiligheidsprocedures voor werknemers van LSG. Zo hadden de medewerkers een identiteitsbadge voor de luchthaven en kregen ze ook een badge aan de ingang van het gebouw van LSG. Hij moest daarvoor een document invullen bij de federale politie. Nadat een vrachtwagen werd volgeladen werd die verzegeld en naar het tarmac gereden. "We hebben het met de collega's verschillende keren gehad over de veiligheid op de luchthaven. We hadden het gevoel dat vrachtwagens vaak niet gecontroleerd werden", antwoordde hij ook op een vraag van het zevende jurylid over de mogelijkheid om wapens binnen te smokkelen.

Later gaf de man wel aan dat er controles waren, maar dat het in theorie wel mogelijk was geweest om iemand in de vrachtwagen te steken voor die verzegeld werd.

Jonathan De Taye, advocaat van El Haddad Asufi, noemde de getuigenis erg belangrijk. "Al voor de aanslagen waren er vragen over de veiligheid, ze hadden toegang tot het tarmac en waren soms alleen in de vliegtuigen." Hij leek zo te verwijzen naar het argument dat El Haddad Asufi indien hij wilde had kunnen helpen bij bijvoorbeeld een vliegtuigkaping.

De chauffeur haalde de drie terroristen op in de Max Roosstraat in Schaarbeek en zette hen af op de luchthaven. Toen hij daarna hoorde dat er een aanslag gepleegd was, stapte hij naar de politie omdat hij vermoedde dat hij de terroristen had vervoerd. Zo kwamen de speurders snel terecht in de Max Roosstraat, het safehouse waar de bommen werden gemaakt en waar vuilnisophalers op straat een computer vonden met een enorme bron aan informatie.

Het verhaal van de taxichauffeur kwam al tijdens de voorstelling van het onderzoek uitgebreid aan bod, toen onder meer de reconstructie van de taxirit werd getoond. Nu is de man dus ook opgeroepen om zelf te getuigen.

Ook zijn onder meer vrienden van beschuldigde Bilal El Makhoukhi opgeroepen om te getuigen. Een van hen gaf volgens verklaringen die zijn opgenomen in de akte van beschuldiging aan dat hij El Makhoukhi zag radicaliseren. Hij ontmoette via zijn vriend ook beschuldigde Hervé Bayingana Muhirwa en zei in verhoren dat hij het gevoel had dat El Makhoukhi dingen voor hem verborgen hield.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni