4 september 2023: na een onderbreking van anderhalve maand gaat maandag op de Justitia-site in Haren het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 voort. Op de foto: Laurence Massart, voorzitter van de assisenjury

| Laurence Massart, voorzitter van de assisenjury.

Proces aanslagen

30 jaar voor Abrini, geen bijkomende straffen voor Abdeslam en Ayari

© Belga
15/09/2023

Op het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 heeft Salah Abdeslam geen extra straf gekregen. Het hof en de jury verwezen naar zijn zijn straf voor de Driesstraat in Vorst, die ze voldoende vinden. Mohamed Abrini geven ze 30 jaar cel en 5 jaar terbeschikkingstelling. Krayem en Atar krijgen levenslang.

De verdediging van Abdeslam pleitte dat hij geen nieuwe straf kon krijgen vanwege een 'samenloop van misdaden', met de aanslagen van 13 november 2015 en de schietpartij in Vorst. Volgens de verdediging van Abdeslam wordt in dat geval enkel de zwaarste straf uitgesproken, en is dat de straf die hij in Parijs kreeg, een 'onsamendrukbare' levenslange celstraf. Volgens het federaal parket schrijft het strafwetboek voor dat geen rekening gehouden moet worden met veroordelingen in andere EU-lidstaten als de intentie dezelfde was.

De 20 jaar die hij voor de schietpartij in Vorst kreeg, acht het parket onvoldoende, maar het hof en de jury beslisten daar anders over.

Hof en jury geven Mohamed Abrini - de man met het hoedje - 30 jaar cel en 5 jaar terbeschikkingstelling. Hij verliest zijn Belgische nationaliteit niet.

De verdediging van Abrini benadrukte vooral dat hij zijn reiszak met explosieven niet tot ontploffing bracht en stelde dat dat niet alleen was om zijn eigen leven te redden, maar ook dat van de anderen in de vertrekhal. Het parket daarentegen zag geen enkele verzachtende omstandigheid en vroeg levenslang en een maximale terbeschikkinstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van vijftien jaar. Ook voor Abrini was er een technische discussie over de 'samenloop van misdaden' met de terreuraanslagen in Parijs. Uiteindelijk beslisten hof en jury om wel rekening te houden met die uitspraak bij hun beoordeling van de strafmaat.

Sofien Ayari krijgt geen extra straf. Hij werd enkel schuldig bevonden aan deelname aan de activiteiten van een terreurgroep, voor terroristische moord en poging tot moord werd hij vrijgesproken. De jury schreef in haar motivering dat er "redelijke twijfel" bestond over de vraag of hij noodzakelijke hulp verschafte voor de aanslagen. Ook geloofde de jury dat Ayari aan het wachten was in de safehouses om terug te keren naar Syrië.

De Tunesiër werd al tot dertig jaar cel veroordeeld door het speciale assisenhof in Parijs en tot twintig jaar cel door de Brusselse correctionele rechtbank voor de schietpartij in de Driesstraat in Vorst. Voor deelname aan de activiteiten van een terreurgroep riskeerde hij nog eens maximaal tien jaar cel.

Bilal El Makhoukhi werd veroordeeld tot een levenslange celstraf en tien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Hij is ook zijn burgerrechten kwijt, met kiesrecht, maar zijn Belgische nationaliteit wordt niet afgenomen. Hij werd veroordeeld omdat hij leden rekruteerde voor de terreurcel, verplaatsingen van leden tussen onderduikadressen coördineerde en moest instaan voor het voortbestaan van de groep. Om die reden hielp hij wapens verbergen, waarmee de opvolgers van de cel aan de slag zouden kunnen.

Osama Krayem kreeg een levenslange celstraf. Daar komt een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van 10 jaar bij, en de Zweed verliest ook levenslang een aantal rechten.

El Haddad Asufi kreeg 20 jaar cel en tien jaar terbeschikkingstelling. De assisenjury veroordeelde hem omdat hij Ibrahim El Bakraoui rondreed terwijl hij ondergedoken zat. Hij hielp zijn jeugdvriend ook aan het onderduikadres in de Kazernenlaan in Etterbeek, hielp hem aan een wapen en was in het bezit van een USB-stick met testamenten van Ibrahim El Bakraoui, die een van de leiders was van de terreurcel en zich zou opblazen in Zaventem.

Atar, de Lakenaar met de Marokkaans-Belgische nationaliteit, werd in juli schuldig verklaard aan terroristische moord op 35 slachtoffers en poging tot moord op bijna 700 slachtoffers. Ook verklaarde de assisenjury hem schuldig als leider van een terroristische organisatie. Atar staat bij verstek terecht: hij zou omgekomen zijn bij een droneaanval in de Syrisch-Iraakse regio, maar zijn lichaam werd nooit gevonden. Hij wordt niet vertegenwoordigd door een advocaat.

Hervé Bayingana Muhirwa, die Mohamed Abrini en Osama Krayem zowel voor als na de aanslagen onderdak bood, is veroordeeld tot 10 jaar cel en een boete. Zijn Belgische nationaliteit mag hij wel houden. De verdediging wees op zijn blanco strafblad, zijn goed gedrag in de gevangenis en zijn positieve psychiatrische expertise. Ook stelden ze dat het afnemen van zijn identiteit niet wettelijk zou zijn aangezien Bayingana Muhirwa enkel de Belgische nationaliteit heeft. Toen hij de Belgische nationaliteit kreeg, verviel zijn Rwandese nationaliteit. En de wet verbiedt dat iemand zonder nationaliteit achterblijft.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni