Parket eist opnieuw 2 jaar en 40 maanden cel tegen relschoppers aan Louiza

© Photonews

Het Brusselse parket heeft vrijdag opnieuw celstraffen van 2 jaar en 40 maanden gevorderd tegen twee mannen die betrokken zouden geweest zijn bij de rellen van 25 november 2017 aan de Naamsepoort en op de Louizalaan. De rechtbank had beide dossiers eerder al in beraad genomen maar besloot de dossiers te heropenen omdat ze de dossiers gezamenlijk wilde behandelen en omdat er nieuwe burgerlijke partijen waren opgedoken. Er zal nu uitspraak zijn op 20 april.

Op 25 november 2017 vond op het Poelaertplein een betoging plaats tegen de slavernij in Libië. Die mondde echter uit in rellen, waarbij het zowel op de Louizalaan als aan de Naamsepoort tot confrontaties kwam met de politie en verschillende winkels werden vernield.

Projectielen

De eerste jongeman die vrijdag terechtstond, B.M., had daarbij de toegangspoortjes van een winkel vernield, en samen met een groep jongeren een politiecombi omsingeld en met een ijzeren staaf op het voorportier en de voorruit geslagen. Bovendien had hij samen met andere relschoppers drie voorbijgangers aangevallen.

Eén van die voorbijgangers was op de grond gewerkt en had verschillende trappen moeten incasseren. De tweede jongeman, A.D., zou dan weer een verkeersbord gegooid hebben naar politiecommissaris Vandersmissen, en verschillende projectielen gegooid hebben naar een vrachtwagen van de federale politie.

Schadevergoeding

Ook zou hij tegen die vrachtwagen geschopt hebben. A.D. was één van de negen verdachten waarvoor op 14 december een opsporingsbericht werd verspreid en bood zich nog diezelfde dag aan bij de politie. Naar eigen zeggen had hij zich laten meeslepen door de gebeurtenissen en had hij boos gereageerd toen de politie hem bespoten had met pepperspray.

Beide dossiers waren eerder al gepleit en zowel het parket als de verdediging bleven bij hun standpunt. Voor commissaris Vandersmissen en zijn chauffeur werden schadevergoedingen van 1.500 en 500 euro gevraagd.

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?