Rapper riskeert 2 jaar cel voor oproepen tot rellen Lemonnier

© BRUZZ
| De rapper van het collectief Benlabel is 31 jaar en komt uit Sint-Agatha-Berchem.

In het eerste proces tegen de relschoppers van 11 november, heeft het Brussels parket 2 jaar cel geëist tegen de rapper van het collectief Benlabel. Hij zou via Facebook hebben opgeroepen tot rellen.

Op zijn Facebookpagina had de 32-jarige man een bericht gepost, dat luidde: "Demain, on vas tout cramé à Lemonnier. Maroc City gang". Die post ging vergezeld van een foto waarop Benlabel te zien was met twee automatische wapens.

"Het gaat duidelijk om schriftelijke bedreigingen aan het adres van de handelaars, bewoners, politie en iedereen die zich op de Lemonnierlaan zou bevinden", zei de procureur. "Aankondigen dat er brand zal gesticht worden, kan niet anders dan als een dreigement geïnterpreteerd worden. Die dreigende taal werd geuit op Facebook en was dus publiek toegankelijk voor iedereen. Bovendien is dit misbruik van een telecommunicatiemiddel." Het parket eiste twee jaar cel tegen de rapper, wiens echte naam Jilani D. is.

Vakantiekiekje

Zelf verklaarde de man dat hij helemaal niet de bedoeling had op te roepen tot rellen: "Dat was gewoon een uitdrukking, een oproep om te feesten als Marokko zich zou kwalificeren. Die foto met wapens was een vakantiekiekje uit Thailand dat daar los van stond."

Volgens zijn advocaat werden de woorden van Benlabel achteraf verkeerd geïnterpreteerd, in het licht van de rellen. "Dit was een overdrijving", klonk het. "Hij heeft in zijn rol als rapper straattaal gebruikt, zonder kwaad in de zin te hebben. Dit was ook geen dreigement aangezien het bericht op zijn privé-pagina geplaatst werd." Nog volgens de verdediging werd Benlabel in de pers ten onrechte gelyncht en als zondebok gebruikt. Het vonnis valt op 2 februari.

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?