© Chris Verhaeghe | (archiefbeeld)

Parket-generaal eist straffen tot 6 jaar voor bende achter cannabisplantages

© Belga
20/04/2022

Het Brusselse parket-generaal heeft woensdag gevangenisstraffen tot zes jaar gevorderd tegen drie beweerde leden van een Albanese criminele organisatie. De drie zouden deel uitgemaakt hebben van een bende die verantwoordelijk was voor een vijftal cannabisplantages die de voorbije jaren in Vlaams-Brabant en Brussel werden ontdekt.

Het onderzoek naar de organisatie ging van start toen in juni 2019 een cannabisplantage met 286 planten werd ontdekt in Zaventem. Het koppel dat daarbij werd opgepakt, verklaarde dat ze waren geronseld door een Albanese man uit het Brusselse. Na telefonieonderzoek kon de politie die man identificeren als B.T.. Enkele maanden later kon de politie een tweede cannabisplantage blootleggen, ditmaal in Wemmel. Ook daar leidde het onderzoek naar diezelfde man.

Via telefoontaps en observaties konden de speurders in de weken en maanden nadien de hele bende in beeld brengen en achterhalen dat B.T. opnieuw twee cannabisplantages had opgebouwd, in Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node. Die werden nauwlettend in de gaten gehouden.

Zo kon de politie vaststellen dat er op die plantages regelmatig cannabis geoogst werd, die vervolgens verkocht werd. Daarna werden in Nederland nieuwe planten en zaden gehaald. B.T. bleek ook als tussenpersoon te werken voor andere cannabisverkopers.

Op 19 november 2020 viel de politie dan binnen in de twee plantages en bij de verschillende verdachten thuis. Tijdens die huiszoekingen stootten de speurders nog op een derde plantage, in de woning van één van de verdachten.

In beroep

In november werd B.T. door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot zes jaar cel, terwijl negen andere verdachten gevangenisstraffen tussen zes maanden en vijf jaar kregen.

B.T. en twee andere verdachten gingen tegen dat vonnis in beroep. Woensdag vroeg het parket-generaal om de eerder opgelegde straffen te bevestigen. De verdediging komt volgende week woensdag aan het woord.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie