Parket Halle-Vilvoorde klaagt plaatstekort in jeugdinstellingen aan

© Chris Verhaeghe
24/12/2019

Het parket van Halle-Vilvoorde verspreidt een persbericht waarin het het gebrek aan plaatsen in gesloten jeugdinstellingen aanklaagt. "Het grootste probleem daarbij is dat de jeugdrechters vaak niet kunnen uitvoeren wat ze beslissen. Dat ondermijnt volledig de geloofwaardigheid van justitie."

Het parket van Halle-Vilvoorde klaagt het gebrek aan plaats in de jeugdinstellingen aan, na eerdere berichten over plaatstekort in De Grubbe in Everberg. Het verwijst daarbij naar enkele gevallen in het Brusselse, waarbij de veroordeelde jongere in geen enkele instelling terechtkan.

Gisteren werd een 17-jarige voorgeleid voor de Brusselse jeugdrechter op verdenking van diefstal met braak, waarbij het parket zijn plaatsing had gevorderd. Door het gebrek aan plaats was de jeugdrechter genoodzaakt om de jongere, evenwel onder strenge voorwaarden, naar huis te laten gaan.

Op 13 december werd een andere minderjarige door het parket van Halle-Vilvoorde voorgeleid voor de jeugdrechter op verdenking van diefstal met braak, verkoop van verdovende middelen in georganiseerd verband, verboden wapendracht en slagen en verwondingen aan een minderjarige. Voor hem werd, gezien de aard van de feiten, de plaatsing in een gesloten setting gevorderd.

Ook die dag was er nergens plaats. De jongere wordt sindsdien elke dag aangemeld voor een plaats, voorlopig zonder resultaat.

Het is frustrerend voor politie, parket en jeugdrechtbank om herhaaldelijk te stuiten op dit plaatsgebrek, klinkt het in een persbericht. Het grootste probleem hierbij is dat de jeugdrechters vaak niet kunnen uitvoeren wat ze beslissen, en dat ondermijnt volledig de geloofwaardigheid van justitie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , jeugdinstelling , parket halle-vilvoorde , De Grubbe , plaatstekort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni