Parket reageert op vrijlating verdachten agressie : 'Betekent niet straffeloosheid'

© Peter Dhondt/BRUZZ
| Politiezone 5339: Brussel-Stad en Elsene.
Updated: 15-11-2020 - 15:51

Nadat drie agenten gisteren gewond raakten bij een covid-controle in Elsene, werden de verdachten vrijgelaten. Vanmiddag had minister van Justitie Vincent Van Quickenborne het parket gevraagd om uitleg te geven bij die beslissing. "De drie verdachten werden inderdaad vrijgelaten", reageert het Brusselse parket nu. "Dat wil echter niet zeggen dat zij straffeloos zullen blijven indien uit het onderzoek hun betrokkenheid bij deze strafbare feiten is komen vast te staan."

Gisterennamiddag voerden agenten van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene een coronacontrole uit in Elsene. Een man verzette zich tegen een identiteitscontrole, waarop omstaanders slagen en trappen uitdeelden aan de agenten.

Drie agenten raakten gewond en drie verdachten werden ter beschikking gesteld van het parket. Dat liet de verdachten vrij. Op de Zevende Dag noemde federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) de agressie 'schandalig'. Ook meldde hij het parket uitdrukkelijk om uitleg te hebben gevraagd over de vrijlating van de drie verdachten.

"De verklaringen van de drie verdachten en van de politie over de omstandigheden van de interventie komen niet overeen", reageert het Brusselse parket nu in een persbericht. "Er bestaan beelden van de interventie."

'Niet straffeloos'

Het onderzoek naar de feiten loopt nog en is er ook op gericht om andere verdachten te identificeren. Maar de drie verdachten die gisteren werden opgepakt, zijn vrijgelaten, bevestigt het parket. "Dat wil echter niet zeggen dat zij straffeloos zullen blijven indien uit het onderzoek hun betrokkenheid bij deze strafbare feiten is komen vast te staan", klinkt het.

"Op het einde van het onderzoek zal het parket bepalen, binnen het kader van de richtlijnen van strafrechtelijk beleid, welk strafrechtelijk gevolg aan de gepleegde strafbare feiten zal worden verleend", zegt het Brusselse parket nog.

"Hierbij zal rekening worden gehouden met de zwaarwichtigheid van de feiten en met de context ervan, meer bepaald dat de feiten werden gepleegd in bende tegen de politie naar aanleiding van een controle door de politiediensten van de naleving van de coronamaatregelen."

In De Zevende Dag kondigde minister Van Quickenborne nog een omzendbrief aan die ervoor moet zorgen dat als er strafbare feiten gepleegd worden, de daders ook vervolgd, veroordeeld en bestraft worden. De minister zei ook nog dat hij het ‘opportuniteitssepot’ - waarbij het parket niet tot vervolging overgaat, maar de zaak seponeert om diverse redenen - zou schrappen, zodat de daders steeds vervolgd zullen worden.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en premier Alexander De Croo (Open VLD) veroordeelden het geweld. "Geweld tegen politiemensen is niet aanvaardbaar. Nooit. Zij staan in voor onze veiligheid en in deze coronatijden ook voor onze gezondheid. Daarom kiest de Belgische regering voor nultolerantie. Strafbare feiten moeten altijd vervolgd worden", aldus de premier op twitter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?