Drie Brusselse agenten gewond bij coronacontrole

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 14 en zondag 15 november 2020
Updated: 15-11-2020 - 15:04

Drie Brusselse politieagenten zijn gisterenmiddag gewond geraakt bij een coronacontrole. Toen ze een man probeerden op te pakken voor een identiteitscontrole, werden ze aangevallen door omstaanders. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft het parket gevraagd om uitleg te geven bij de beslissing om drie verdachten vrij te laten.

"Onze agenten wilden deze zaterdagnamiddag rond 17 uur tijdens een coronacontrole de identiteit van een man controleren", zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. "De man verzette zich daartegen, waarop onze agenten hem probeerden op te pakken. Een aantal omstaanders heeft dat proberen verhinderen. Daarbij werden er trappen en slagen uitgedeeld aan onze agenten."

De politie kon uiteindelijk drie personen oppakken, die ter beschikking van het parket zullen gesteld worden. "Bij het incident raakten drie agenten gewond", gaat de politiewoordvoerder verder. "Zij konden op eigen kracht naar het ziekenhuis gaan voor verzorging."

"Totaal onaanvaardbaar", reageert Brussels korpschef Michel Goovaerts op Twitter. Politievakbond VSOA lanceerde vorige maand nog een campagne tegen geweld tegen de politie, en roept op tot actie. "Elk jaar zijn er zo’n 8.500 incidenten, een onderschatting, want sommige agenten doen zelfs geen aangifte", zegt ondervoorzitter Vincent Houssin aan Het Nieuwsblad. "Het is hoog tijd dat de politiek hier iets aan doet: dit kost de maatschappij heel veel geld en onze agenten raken er gedemotiveerd door. Sommigen kunnen niet meer normaal functioneren."

Lockdown

Volgens politievakbond NSPV nemen de spanningen tussen burgers en politieagenten tijdens de tweede lockdown toe. "We hebben tijdens de eerste lockdown gezien dat de spanningen hoog opliepen. Nu ook, dat is inherent aan de maatregelen. Ik kan begrijpen dat mensen het nu moeilijk hebben, maar de politie aanvallen is onaanvaardbaar", zegt regionaal voorzitter in Brussel Mario Thys. "Wij doen alleen maar ons best voor de volksgezondheid."

Ook het NSPV wil een strengere aanpak en is kritisch voor het Brusselse parket. "Die drie mensen die zijn aangehouden, werden niet eens ter beschikking gesteld van het parket", aldus Thys. "We weten niet waar het Brusselse parket mee bezig is." De drie verdachten zijn inmiddels ook vrijgelaten.

Mathias Vanden Borre, Brussels N-VA parlementslid pleit voor nultolerantie, snelrecht en effectieve straffen. Ook Vlaams Belang en CD&V pleiten voor strenge sancties. Op de Zevende Dag reageerde federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op de vrijlating. “Die beslissing ligt bij het parket, die nemen zij zelf. Maar ik heb het parket wel gevraagd om vandaag nog uit te leggen waarom zij werden vrijgelaten.” Hij zei ook te werken aan een omzendbrief om te zorgen dat strafbare feiten ook effectief worden vervolgd. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) "rekent op de medewerking van justitie voor een kordate aanpak", zo schrijft ze in een persbericht.

Geweld tegen politie in Schaarbeek

Ook in Schaarbeek is gisteren een coronacontrole uitgedraaid op geweld tegen de politie. Dat schrijft La Capitale en bevestigt woordvoerster van de politiezone Brussel Noord Audrey Dereymaeker ook aan BRUZZ.

Rond 20 uur spraken agenten een man aan in de Aarschotstraat omdat hij geen mondmasker droeg. Toen de agenten een pv wilden opstellen, verzette de man zich en deelde hij enkele klappen uit aan een agente. Zij raakte lichtgewond en is een week werkonbekwaam. De man probeerde ook het dienstwapen van de agente af te nemen, maar dat mislukte.

De man kon uiteindelijk in bedwang worden gehouden en werd meegenomen voor verhoor. Later werd ook hij vrijgelaten na een beslissing van het parket, maar van de dienst Vreemdelingenzaken kreeg hij wel een bevel om het grondgebied te verlaten.

Update:

Aan het oorspronkelijk artikel werden reacties toegevoegd van oa minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en van N-VA, CD&V en Vlaams Belang.

De oorspronkelijke foto -een stockfoto van een corona-controle zoals vermeld bij de foto- werd vervangen door beelden die verschenen op twitter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?