Parket seponeert meeste onbetaalde boetes voor roken op café

© BRUZZ

In negen op de tien gevallen seponeert het Brussels parket dossiers over onbetaalde boetes aan cafés, omdat er binnen werd gerookt. Dat is opmerkelijk veel meer dan in Vlaanderen (52 procent) en in Wallonië (51 procent).

Dat blijkt uit cijfers die VRT NWS kon inkijken. Het Brussels parket wenst niet te reageren.

Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) vroeg begin september cijfers op over het vervolgingsbeleid, maar verkreeg die niet bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V). VRT NWS kon de cijfers dus wel inzien. Het parket van Brussel seponeert zo 91 procent van de zaken. In Vlaanderen is dat 52 procent en in Wallonië 51 procent.

De inspecteurs van de federale overheidsdienst Volksgezondheid voeren controles uit op het rookverbod. Bij inbreuken geven de inspecteurs boetes van 208 euro aan de roker én aan de uitbater. Worden die boetes niet betaald, gaat het dossier naar het parket.

Tussen 2016 en 2018 kwamen er 1.231 dossiers binnen bij het parket van Brussel. Het parket kan daarmee verder gaan, waardoor de rechter tot 6.000 euro aan boetes kan opleggen of kan beslissen de zaak te sluiten. Het parket kan ook beslissen om niets meer te doen en het dossier te seponeren, zoals dus gebeurde met 1.120 dossiers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?