Helft Brusselse cafés leeft rookverbod niet na

© BRUZZ
| Veel Brusselse cafés blijven hardleers het rookverbod negeren.

De inspectiediensten van de FOD Volksgezondheid controleerden bijna honderd Brusselse cafés. Ongeveer de helft leefde het rookverbod niet na, maar tot vervolgingen komt het zelden.

Het rookverbod is tien jaar oud, maar veel Brusselse cafés leggen dat naast zich neer. Zeker 's nachts. Zo blijkt opnieuw uit controles van de FOD Volksgezondheid. Tijdens de nacht van 10 en 11 juli trokken controleurs de boer op en controleerden ze zo'n honderd cafés in Brussel. Iets minder dan de helft van de gecontroleerde bars leefde het rookverbod niet na. Dat schrijft de krant De Standaard.

Brusselse caféuitbaters zijn hardleerser dan hun Vlaamse of Waalse collega's. "Het gevoel van straffeloosheid is levendiger in Brussel dan in de rest van het land," zegt hoofdinspecteur Paul Van den Meersche in De Standaard. "In Vlaanderen en Wallonië worden uitbaters streng gesanctioneerd, met geldboetes en zelfs tijdelijke sluitingen, maar in Brussel ontbreekt die strenge hand."

De inspecteurs schrijven wel administratieve boetes uit maar als die niet worden betaald, blijft een vervolging van het parket vaak uit omdat de Brusselse parketten overbevraagd en onderbemand zijn, zegt Van den Meersche nog. Hij spreekt ook van een tekort van Brusselse controleurs. Voorlopig zijn die maar met twee, terwijl het er eigenlijk vier moeten zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?