Parking.brussels veroordeeld voor misbruik van procesrecht

CD
┬ę BRUZZ
30/11/2023

Een automobilist kreeg een boete van 25 euro voor verkeerd parkeren, negeerde herinneringen en aanmaningen van het Brusselse parkeeragentschap en werd uiteindelijk door parking.brussels voor de rechter gedaagd. Daar werk parking.brussels veroordeeld voor het misbruik van procesrecht. Dat schrijft L'Echo donderdag.

In mei 2021 kreeg een automobilist een boete van 25 euro voor verkeerd parkeren. Vervolgens stuurde het Agentschap, zoals gewoonlijk, twee herinneringen. Omdat er geen reactie kwam van de automobilist, stuurde het Agentschap het dossier door naar een deurwaarder, die op zijn beurt een herinnering en een aanmaning stuurde. Toen de automobilist bleef zwijgen, heeft parking.brussels een dagvaarding ingediend bij de Nederlandstalige ondernemingsrechtbank van Brussel.

De automobilist verklaarde geen enkel verzoek tot betaling te hebben ontvangen en benadrukte dat zijn auto niet geparkeerd stond. Volgens hem draaide de motor en zat er iemand achter het stuur. Foto's die voor de rechtbank werden geproduceerd, ondersteunden deze theorie niet. De automobilist en zijn advocaat bekritiseerden echter de keuze van parking.brussels om een gerechtelijke procedure te starten om zijn schuld te innen.

Misbruik van procesrecht

De advocaat van de automobilist betoogde dat het om misbruik van procesrecht ging. De rechtbank volgde die stelling, gezien de hoge kosten voor zo'n gerechtelijke procedure. Op basis hiervan moest de automobilist zijn boete betalen, maar werden de kosten van dagvaarding en procedure door parking.brussels gedragen.

De Brusselse regering plant nieuwe maatregelen om onbetaalde parkeerboetes effici├źnter te innen. Naar schatting zal die procedure driemaal goedkoper zijn dan de traditionele gang naar de rechtbank.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni