Paul Van Tigchelt nieuwe minister van Justitie en vicepremier

© BRUZZ - Belga
22/10/2023
Updated: 23/10/2023 06.14u

De voormalige topman van OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, volgt Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op. Dat heeft het Koninklijk Paleis gemeld.

Van Tigchelt was de adjunct-kabinetschef van Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Toen die laatste vrijdag ontslag nam, was het speculeren over wie hem zou opvolgen. Daarbij werden allerlei namen geciteerd, zoals ex-voorzitter Gwendolyn Rutten en ondervoorzitter Jasper Pillen, of een stoelendans met staatssecretaris van Begroting Alexia Bertrand. Van Tigchelt stond niet meteen bovenaan de lijstjes met favorieten.

Aanslagen maart 2016

De vijftigjarige Van Tigchelt werd publiek bekend toen hij in januari 2016 directeur werd bij OCAD, enkele maanden voor de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro. De jaren voordien was hij aan de slag op het Antwerpse parket-generaal.

De Wetstraat is voor Van Tigchelt geen onbekend terrein. Hij was deze legislatuur zoals gezegd actief op het kabinet-Van Quickenborne en in het verleden was hij woordvoerder en adjunct-kabinetschef van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael.

Van Tigchelt zal ook de rol van vicepremier op zich nemen. Dat betekent dat hij deel uitmaakt van het kernkabinet, waarin de premier en de andere vicepremiers zetelen en waarin vaak de principiële politieke knopen worden doorgehakt.

Expertise

Met de keuze van Paul Van Tigchelt als nieuwe minister van Justitie heeft Open VLD gekozen voor dé veiligheidsexpert van ons land, aldus voorzitter Tom Ongena zondagavond in het hoofdkwartier van de Vlaamse liberalen. Daarbij werd de nadruk gelegd op zijn expertise, niet alleen als voormalig hoofd van het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, maar ook als voormalig drugsmagistraat in Antwerpen. "De functie van minister van Justitie is heel belangrijk, zeker op dit moment, met de verhoogde terreurdreiging in ons land, het conflict in het Midden-Oosten en de war on drugs", verdedigde voorzitter Ongena de keuze voor Van Tigchelt, na kritiek binnen zijn partij.

Onder meer oud-voorzitter Gwendolyn Rutten reageerde zwaar ontgoocheld en kondigde aan de nationale politiek vaarwel te zeggen. Ongena zegt haar ontgoocheling te begrijpen en haar vertrek op het nationale toneel te betreuren. "Maar op het moment dat ons land geconfronteerd wordt met terreur en toenemende veiligheidsrisico's, heb ik gekozen voor iemand die vanaf dag 1 aan de slag kan."

Van Tigchelt zei op zijn beurt "geen honderd dagen te vragen, geen tien, maar nu onmiddellijk aan de slag te gaan. Er is geen tijd te verliezen". De kersverse minister verwees naar de aanslag van afgelopen maandag, "die ons recht in het hart getroffen heeft. De mensen verwachten antwoorden en oplossingen van ons. Dienstbaarheid en introspectie zijn nu gepast".

'Veiligheid van Brussel is essentieel'

De nieuwe minister van Justitie wil dan ook onmiddellijk aan de slag om het werk van zijn voorganger Vincent Van Quickenborne "zo goed als mogelijk" voort te zetten, klonk het. Ook Van Tigchelt verwees naar de recente uitdagingen zoals de strijd tegen de georganiseerde misdaad die politie en justitie voert. Tegelijk haalde hij het actieplan aan dat de federale regering dit weekend heeft beslist, "want de veiligheid van onze hoofdstad is essentieel".

Van Tigchelt zal volgend jaar ook deelnemen aan de verkiezingen voor Open VLD in Antwerpen, maar welke plaats hij op de lijst zal innemen, is nog niet beslist. "Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen", zei hij daarover.

Aanslag Brussel

Op de avond van 16 oktober maakte een man met automatisch geweer twee dodelijke slachtoffers vlakbij het Saincteletteplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Aanslag Brussel, Van Tigchelt, minister van justitie, Ontslag Vincent Van Quickenborne, Aanslag 16 oktober 2023

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni