4 september 2023: na een onderbreking van anderhalve maand gaat maandag op de Justitia-site in Haren het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 voort

| Het Justitia-gebouw in Haren, waar het assisenproces over de aanslagen plaatsvindt.

Proces aanslagen

Pleidooien van verdediging gaan voort in snikheet Justitia-gebouw

© Belga
08/09/2023

Op het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 gaan vrijdag de pleidooien van de advocaten van de verdediging voort. De aanwezigen kleden zich best niet te warm, want door problemen met de airconditioning in het Justitia-gebouw is het erg warm.

Na de pleidooien van de advocaten van Mohamed Abrini, Salah Abdeslam en Bilal El Makhoukhi donderdag, is het vrijdag aan de verdediging van Osama Krayem, die een drietal uur zal pleiten, die van Sofien Ayari (1,5 uur) en die van Hervé Bayingana Muhirwa (3 uur). Anders dan in de eerste maanden van het proces, is het vrijdag dus wel zitting.

Voor Osama Krayem, schuldig aan terroristische moord en poging tot moord en deelname aan de activiteiten van een terreurgroep, heeft het federaal parket de maximumstraf van levenslang gevraagd, met een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van vijftien jaar. Hervé Bayingana Muhirwa en Sofien Ayari zijn enkel schuldig bevonden aan deelname aan de activiteiten van een terreurgroep. Voor Ayari vragen de procureurs geen extra straf bovenop de 20 jaar die hij in 2018 kreeg voor de schietpartij in Vorst, voor Hervé Bayingana Muhirwa vragen ze de maximumstraf van 10 jaar en het afnemen van zijn Belgische nationaliteit.

Kapotte airco

Door de problemen met de airconditioning is het heel warm in de zittingszaal. Voorzitster Laurence Massart stelde donderdag voor om de zitting eventueel te schorsen, maar de advocaten en juryleden gaven aan nog te kunnen doorgaan. De vraag is of de warmte vrijdag wel een impact heeft op de pleidoooien.

Maandag is het enkel nog aan de verdediging van Ali El Haddad Asufi, die anderhalf uur zou pleiten. Daarna volgen eventuele replieken en de laatste woorden, waarna het hof in de late voormiddag in beraad zal gaan.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni