Brandweer ziekenwagen 112 ambulance hulpverlener kleine ring brand interventie Louizalaan Lesbroussartstraat Natural Caffe

| Brandweer, politie en de veiligheidsdiensten van de MIVB zullen samen in één centrum huizen om de communicatie te stroomlijnen.

Politie, brandweer en MIVB in één crisiscentrum

© BRUZZ
14/06/2018

Politie, brandweer en de veiligheidsdiensten van openbaarvervoermaatschappij MIVB huizen vanaf 2019 in één crisiscentrum. Dat moet de reactie van de veiligheidsdiensten tijdens grote evenementen, manifestaties of een aanslag stroomlijnen. "Een werking die vergelijkbaar is met de FBI in New York," zegt minister-president Rudi Vervoort (PS)

Het nieuwe crisiscentrum moet de veiligheidsdiensten in Brussel in staat stellen sneller en gestroomlijnder te reageren in gevallen van crises. Dat liep in het verleden mis, zoals bijvoorbeeld tijdens de grote voetbalrellen in het centrum van Brussel toen de communicatie tussen de verschillende ordediensten in het honderd liep.

Daarom organiseert de gewestregering, in het kader van het Brusselse veiligheids- en preventieplan na de zesde staatshervorming, nu een gecentraliseerd veiligheidscentrum. Kostprijs: 20 miljoen. Locatie: voorlopig nog geheim. Veiligheidsdiensten zullen er live camerabeelden kunnen volgen, die de stad 24 op 24 in het oog houden.

“Na de rellen in november werd het duidelijk dat het optreden van de veiligheidsdiensten tijdens een crisissituatie beter kan. Bijvoorbeeld door één communicatiecentrum uit te bouwen, waar alle meldingen binnenstromen. Zo is de brandweer meteen op de hoogte wanneer de politie een oproep gekregen heeft, en vice versa,” zegt minister-president Rudi Vervoort (PS) in de krant Het Nieuwsblad.

Als minister-president is Vervoort ook bevoegd voor de veiligheid in het gewest.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , Aanslagen Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni