Politie Brussel Noord neemt opnieuw twee wagens van wegpiraten in beslag

© Politiezone Brussel-Noord

De voorbije weken heeft de lokale politie van de zone Brussel Noord opnieuw twee wagens van wegpiraten in beslag genomen. Dat meldt de politie Brussel Noord maandag. De inbeslagnames dateren van 28 december en 18 januari. Het gaat al om de vijfde en zesde inbeslagname.

Eind november had de politie Brussel Noord besloten om gebruik te beginnen maken van de procedure van bestuurlijke inbeslagname die voorzien wordt in artikel 30 van de wet op het politieambt (WPA). Die voorziet dat als een automobilist door zijn rijgedrag het leven of de lichamelijke integriteit van anderen met zijn voertuig in gevaar brengt, zijn voertuig bestuurlijk in beslag kan worden genomen. In de eerste drie weken van december nam de politiezone vervolgens al vier wagens van wegpiraten in beslag.

"De maatregel bewees dus duidelijk zijn nut", zegt waarnemend burgemeester van Schaarbeek, C├ęcile Jodogne. "Na evaluatie zijn we daarom ingegaan op het voorstel van de politie, namelijk een termijnverlenging van de bestuurlijke inbeslagname, nu 5 werkdagen in plaats van 24 uur."

Rijden onder invloed

De eerste bestuurlijke inbeslagname van 5 werkdagen vond plaats op zaterdag 28 december 2019, toen de politie een BMW opmerkte die aan een ongewone snelheid reed in de Anethanstraat. Bij controle bleek de bestuurder onder invloed van drugs. Hij had zich ook schuldig gemaakt aan verschillende overtredingen: het in gevaar brengen van andere weggebruikers, aan een ongewone snelheid rijden in een zone 50, op alle kruispunten de voorrang van rechts niet naleven, en het negeren van een politiebevel.

Op zaterdag 18 januari 2020 betrapte de politie dan een andere BMW die veel te snel reed in de Groenstraat, in een zone 30. Ook deze bestuurder had andere weggebruikers in gevaar gebracht, waaronder een weggebruiker op een step en spelende kinderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?