Politie Brussel Noord rolt bende achter zeven cannabisplantages op

© Politie zone Brussel Noord
| Cannabisplantage (archiefbeeld)

De lokale politie van de zone Brussel Noord heeft de voorbije maanden een criminele organisatie opgerold die verantwoordelijk was voor zeven cannabisplantages. In totaal konden de speurders 24 personen oppakken, van wie er 23 onder aanhoudingsbevel werden geplaatst. Dat meldt het Brusselse parket vrijdag.

Bij het onderzoek werd meer dan 65.000 euro cash geld en 40,5 kilogram geoogste marihuana in beslag genomen. De bal ging aan het rollen toen de politie Brussel Noord in oktober 2021 een cannabisplantage van ongeveer 800 planten ontdekte in Schaarbeek. Die huiszoeking leidde de speurders al snel naar een tweede plantage van gelijkaardige omvang, in Sint-Jans-Molenbeek.

Negen arrestaties bij zeven huiszoekingen

Daarop volgden, in december 2021, vier huiszoekingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in de provincie Luik, en in januari 2022 nog eens drie huiszoekingen in Henegouwen. De politie ontdekte toen twee bijkomende cannabisplantages met 1.070 cannabisplanten, en kon 42 kg reeds geoogste marihuana en ongeveer 50.000 euro cash in beslag nemen, naast een gebouw, een vuurwapen en een voertuig.

Bij die verschillende huiszoekingen werden negen personen opgepakt, die allemaal onder aanhoudingsbevel werden geplaatst. Eén persoon werd in Montenegro aangehouden en aan België uitgeleverd.

Tweede dossier leidt tot tien nieuwe huiszoekingen

Op basis van de resultaten van dat eerste onderzoek opende de recherche van de politie Brussel Noord een tweede dossier, om de personen achter de verschillende plantages te identificeren. Dat onderzoek leidde op 19 mei tot tien nieuwe huiszoekingen, in Brussel, Antwerpen en Vlaams-Brabant.

De politie stootte daarbij op een actieve plantage van zo'n 800 planten, een plantage die ongeveer 500 stekken bevatte die nog geplant moesten worden en een plantage met ongeveer 2.000 planten die nog in opbouw was, naast nog eens 10 kweekkamers die 2.400 planten konden bevatten. Drie voertuigen en 15.000 euro cash werden in beslag genomen en vijftien personen werden van hun vrijheid beroofd. Veertien van hen werden door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?