Politie stelt proces-verbaal op na racismerel tijdens Club Brugge-Anderlecht

© Belga

De Brugse politie zal dan toch een proces-verbaal opstellen naar aanleiding van de racismerel na de match van Club Brugge tegen Anderlecht. Volgens trainer van Anderlecht, Vincent Kompany, werden hijzelf, spelers en staf uitgescholden voor 'bruine apen'.

De topper in de Jupiler Pro League tussen Club Brugge en Anderlecht werd zondag al snel overschaduwd door een incident in het Jan Breydelstadion. Enkele supporters zouden racistische uitspraken geroepen hebben naar spelers van Anderlecht en ook naar trainer Vincent Kompany. "De staf, de spelers en ikzelf zijn door het Brugse publiek een hele wedstrijd uitgescholden voor bruine apen. Ik heb het daar heel moeilijk mee," klonk het. Onder meer Club Brugge en de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V) veroordelen het racisme.

Oorspronkelijk was de Brugse politie niet meteen van plan een PV op te stellen maar dat wordt nu toch gedaan "om het onderzoek makkelijker te maken," aldus woordvoerster Lien Depoorter van politie Brugge. "We stellen ambtshalve een PV op zodat we makkelijker kunnen onderzoeken."

Minister Somers wil stadionverbod

Ook voor Vlaams minister van Samenleven Bart Somers kan de kwestie niet door de beugel. "Dit gebeurt nog al te vaak. Op straat, in caf├ęs, maar zeker ook in de voetbalwereld. Kompany zegt terecht dat hij gedegouteerd is, maar we zouden allemaal gedegouteerd moeten zijn. Dergelijke racistische praat druist in tegen alles waar we als samenleving voor staan. Dit mogen we nooit aanvaarden," zegt de Open VLD-minister.

Minister Somers wil ook niet dat het bij woorden en verklaringen alleen blijft. "Begrip en mondelinge veroordelingen volstaan niet, al deze supporters moeten een stadionverbod krijgen," klinkt het.

Er bestaat ook al langer een project, dat mee gefinancierd wordt vanuit Vlaanderen, dat racisme in het Belgisch voetbal moet helpen aanpakken. Op woensdag 13 oktober werd dat project officieel afgetrapt. Naast een stadionverbod kunnen supporters die inbreuken plegen op bepalingen rond racisme en discriminatie worden doorverwezen naar een specifiek vormingstraject bij Kazerne Dossin.

Maar het project kan volgens minister Somers enkel slagen "als de voetbalclubs en de Pro League hun verantwoordelijkheid opnemen". En daar lijkt het schoentje te wringen want "de doorstroom vanuit de voetbalclubs loopt nog te moeizaam".

"Morgen zit ik alvast samen met de Pro League om te weten hoe dat komt en hoe we dat kunnen verbeteren," zegt minister Somers. Ook Bart Verhaeghe, voorzitter van Club Brugge, zal bij dat overleg aanwezig zijn. "Dit met z'n allen mondeling veroordelen is niet voldoende, we moeten actie ondernemen. We willen dit project breed uitrollen en voetbalclubs moeten daar actiever aan meewerken", besluit Somers.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?