Kompany klaagt Brugs racisme aan: 'Hele duel uitgescholden voor bruine apen'

© Belga
© Belga
Updated: 20-12-2021 - 07:02

Vincent Kompany was zondag furieus na het 2-2 gelijkspel in de topper tegen Club Brugge op de twintigste speeldag van de Jupiler Pro League. Niet de spelfases op het veld, maar het gedrag van de Brugse supporters was een doorn in het oog van de Anderlecht-coach. "We zijn hier een hele wedstrijd uitgescholden voor bruine apen", zei hij voor de microfoon van rechtenhouder Eleven Sports.

"Ik ga gedegouteerd naar huis", opende Kompany zijn interview. "De staf, de spelers en ikzelf zijn door het Brugse publiek een hele wedstrijd uitgescholden voor bruine apen. Ik heb het daar heel moeilijk mee. Er mag iets ludieks geroepen worden, maar we zijn hier met een heleboel mensen die veel gegeven hebben voor ons land. We komen hier gewoon voetballen. Ik wil niet in een conflict met Club Brugge terechtkomen, maar ik wil nu eigenlijk gewoon naar huis. Ik wil tijd doorbrengen met de mensen die belangrijk zijn voor mij."

Kompany liet vervolgens verstek gaan voor de verplichte persconferentie. Club Brugge-coach Philippe Clement zei op de persbabbel geen racistische geluiden te hebben gehoord, maar gaf wel aan dat "als iemand zo'n zaken roept dat absoluut niet de waarden zijn waar Club Brugge voor staat".

Politieke reactie

De Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V) veroordeelde op Facebook "elke vorm van racisme ook binnen de muren van het Jan Breydelstadion". "Ik was deze namiddag aanwezig in het Jan Breydelstadion en zat boven de dug-out van Vincent Kompany en zijn staf. Ik heb op geen enkel moment gehoord dat racistische uitspraken werden geroepen aan het adres van Vincent Kompany. Het zullen dus enkelingen zijn die dergelijke uitspraken hebben gedaan en zeker geen grote groep supporters", aldus De fauw.

"In de volledige stad Brugge en dus ook niet in het Jan Breydelstadion kan enige vorm van racisme getolereerd worden. Ik wil mij dan ook namens de supporters die dergelijke uitspraken doen verontschuldigen tov Vincent Kompany en zijn staf en tegelijk een oproep doen naar alle voetbalsupporters om op geen enkele manier racistische uitlatingen te doen."

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) loofde op Twitter de reactie van Club Brugge.

Nog meer politieke tenoren lieten hun stem op Twitter horen. "Racisme is voor idioten. Kuis die voetbaluitwassen nu eindelijk eens op. Op het veld, in de tribune maar ook in de kleedkamers, bij het management, de trainers en de makelaars. Uit respect en liefde voor de sport. #opkuisen," geeft Theo Francken (N-VA) mee.

"Ons voetbal is ziek. Er moet dringend iets gebeuren. Ik hou van de sport, maar al die lelijkheid maakt mij kwaad. Het is tijd voor nultolerantie. Geen racisme. Geen fraude. Geen geweld," tweette Kristof Calvo (Groen).

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?