Politiemacht achtervolgt voetballende jongeren in Versailleswijk

politie-interventie Versailles
De politie-interventie op het voetbalpleintje in de Versailleswijk werd door de wijkbewoners als onnodig gebald ervaren
De politie-interventie op het voetbalpleintje in de Versailleswijk werd door de wijkbewoners als onnodig gebald ervaren

Zaterdagavond rond 18 uur kwam de politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene massaal ter plaatse aan het voetbalpleintje in de Versailleswijk. Daar waren zo'n twintig jongeren aan het voetballen. De jongeren werden achtervolgd door de wijk, één raakte verwond. De bewoners ervaren de interventie als overdreven gespierd.

Zaterdag rond 6 uur in de avond kwam de politie met meer dan dertig agenten ter plaatse op het voetbalplein tussen de woonblokken in de Versailleswijk in Neder-Over-Heembeek. Zo'n twintigtal jongeren hadden er net gevoetbald, zonder mondmasker. De samenkomst van de jongeren was in strijd is met de huidige coronamaatregelen, die enkel samenkomsten van niet meer dan tien personen buiten toelaten, en dat enkel met respect voor de afstandsregels. Zo'n tien politievoertuigen kwamen ter plaatse, een dertigtal agenten omsingelden de jongeren.

Volgens één van de wijkbewoners, die het pleintje vanuit één van de appartementen filmde, was het machtsvertoon van de politie zeer plots en agressief. Enkele jongeren werden door de hele wijk achtervolgd. Eén jongen werd door de politie ook in elkaar geslagen, meldt de lokale vzw Projets Versailles.

Te veel agenten ter plaatse

Drie van hen werden meegenomen naar het politiekantoor, één ervan omdat hij geen identiteitsbewijs wou tonen. Eén jongere liep tijdens de achtervolging een letsel op ter hoogte van de wenkbrauw, wat op het politiekantoor werd verzorgd, zo zegt woordvoerder van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene Olivier Slosse. Er werden ook boetes uitgedeeld aan de jongeren.

Volgens Slosse werden de agenten van de centrale politiezone opgeroepen door de lokale wijkagenten, maar kwamen er meer agenten ter plaatse dan was gevraagd. Waarom is niet duidelijk.

Na het incident postte een vzw ter bevordering van de lokale relaties een bericht op Facebook om de interventie aan te klagen.

In de Versailleswijk waren de laatste jaren meerdere incidenten tussen de plaatselijke bewoners en de politie. Daarbij werden enkele gevallen van gewonde agenten gemeld, naast verschillende tussenkomsten met pepperspray en een tussenkomst waarbij ook een agent zijn wapen trok. De interventies verlopen vaak chaotisch, met veel getouwtrek tussen de lokale jongeren, de politie en zelfs ouders van jongeren.

Een bewoner van de wijk begon te filmen nadat het grootste deel van de achtervolging was gebeurd

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?