Politiezone Noord dient klacht in tegen voormalig inspecteur

© Politiezone Brussel-Noord

De korpschef van politiezone Brussel-Noord (Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node) zal aanstaande donderdag aan het Politiecollege vragen om de zone toe te laten een klacht in te dienen en gerechtelijke stappen te ondernemen tegen M.S., een voormalig politieagent wiens getuigenis over een mogelijke politieblunder werd uitgebracht door La Dernier Heure. Dat heeft de politiezone vrijdag aangekondigd.

Er lopen procedures tegen een andere inspecteur van de zone, S.-R. A., voor opzettelijke slagen en verwondingen tegen een persoon.

"Als we een misser of fout begaan, proberen we elkaar in te dekken, om elkaar te beschermen", zei M.S. in een interview. Hij is de politieagent die ervan wordt verdacht deze blunder te hebben toegedekt, zo meldt La DH. "Neem bijvoorbeeld iemand die tijdens zijn overbrenging naar het commissariaat wordt geslagen en de chef merkt dat die persoon sporen van slagen vertoont, dan zal die chef uit solidariteit zijn mond houden. Hij zal toestaan dat de agent een proces-verbaal opstelt voor weerspannigheid tegen de geslagen persoon. Zoiets gebeurt in alle teams. Als er geen beelden van genomen zijn, dan zijn er ook geen bewijzen."

Audrey Dereymaeker, woordvoerder van de politiezone, drukt haar afkeuring uit over deze getuigenis. "We zijn op de hoogte van de feiten en hebben maatregelen genomen. Er lopen juridische procedures. Dit toont aan dat we niet proberen potjes gedekt te houden. Maar we ontkennen dat dit wijdverbreide praktijken zouden zijn bij onze politiediensten."

De voormalige inspecteur M. S. nam ontslag op 1 april 2019 en daardoor verviel de tuchtprocedure tegen hem. Hij werd woensdag door het Brusselse Hof van Beroep veroordeeld tot 50 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor het verstrekken van informatie over terroristische onderzoeken. De politieman hield er met name contacten op na met Yassine Atar, de broer van Osama Atar, beschuldigd in het dossier van de aanslagen in Brussel, die in 2017 in Syrië zou zijn omgekomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?