Politiezone Zuid dient klacht in tegen PS-politica na 'fuck de flikken'-uitspraak

© Cathérine François via Facebook
| Cathérine François, gemeenteraadslid voor PS in Sint-Gillis.

De politiezone Brussel Zuid dient een klacht in tegen PS-politica Catherine François. Zij schold de politie onder meer uit voor nazi's, nadat haar zoon (20) door de politie was opgepakt.

Het voorval vond eind april plaats. Catherine François, inmiddels ex-politieraadslid maar nog steeds lid van de gemeenteraad in Sint-Gillis en voorzitster van openbaar vastgoedmaatschappij Zuiderhaard, was niet opgezet met de arrestatie van haar 20-jarige zoon aan het gemeenteplein. Hij zou toen een joint hebben gerookt, en werd daarom aangehouden.

Daarop schreef ze een ziedend Facebookbericht aan het adres van de politiezone. "Nique la flicaille et sa cohorte de bouffons. (Fuck de flikken en hun bende clowns, red.) Ce statut est public pour que l’inspecteur ... (ze noemt een agent bij naam, red.) de la Zone Midi puisse savoir que je lui ai acheté une toute nouvelle paire de couilles (Deze status is publiek zodat inspecteur (...) weet dat ik hem een paar nieuwe ballen heb gekocht, red.)".

Stemmen achter slot en grendel

Later op de dag werd het Facebookbericht meermaals aangepast, en werd plots ook de burgemeester van Vorst, Stéphane Roberti (Ecolo), getagd in het bericht, die zich meteen distantieerde. De post lokte ook uit politieke hoek heel wat reacties los. Onder meer partijgenoot Ahmed Laaouej veroordeelde de uitlatingen. Een tuchtprocedure binnen de partij werd opgestart.

Tijdens een stemronde achter gesloten deuren op de politieraad, onder leiding van voorzitter Stéphane Roberti (Ecolo), afgelopen maandag, stemden volgens de krant la Capitale vijftien raadsleden voor een gerechtelijke vervolging. Elf mensen onthielden zich.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?