| Maaltijdkoerier van Deliveroo op de Elsensesteenweg.

Proces Deliveroo van start: 'Koeriers zijn werknemers, geen zelfstandigen'

© Belga - Chris Verhaeghe
28/10/2021

Voor de arbeidsrechtbank in Brussel is donderdagmorgen het proces van start gegaan tegen Deliveroo. De hamvraag is of de fietskoeriers die voor het bedrijf werken, dat doen als werknemer of zelfstandige. Het arbeidsauditoraat heeft gevraagd om de samenwerkingscontracten van maaltijdbezorgingsbedrijf Deliveroo met koeriers te herwaarderen. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de koeriers werknemers, en geen onafhankelijke dienstverleners.

In 2018 leidde een sociaal onderzoek in opdracht van het auditoraat tot de conclusie dat de koeriers die in Brussel voor Deliveroo werken, vaak met de fiets of scooter, aan specifieke arbeidsregels onderworpen waren. Daardoor werden ze als platformwerkers beschouwd, terwijl ze eigenlijk het statuut van zelfstandige hebben.

Het arbeidsauditoraat verwees op het proces naar de verklaringen van de meer dan honderd koeriers die werden ondervraagd tijdens het onderzoek en zegt dat het duidelijk is dat de koeriers werknemers zijn. Bijna dertig fietskoeriers zijn betrokken partij op dit proces. "Koeriers zijn werknemers in loondienst", concludeerde de magistraat van het Openbaar Ministerie. "Ze mogen geen werknemers in de deeleconomie zijn. Het is hoog tijd dat ze het statuut krijgen waar ze recht op hebben".

Hun advocaat is dezelfde mening toegedaan als het arbeidsauditoraat. "Wij vragen dat ze erkend worden als werknemers en niet als zelfstandigen en dat ze recht hebben op de lonen en vergoedingen die overeenstemmen met dat statuut," zegt advocaat Jan Buelens, die verwees naar rechtspraak in andere Europese landen. In landen zoals Frankrijk, Spanje en Duitsland is er geen wetgeving hieromtrent, maar het is wel zo dat de hoogste rechtbanken hebben geoordeeld dat platformwerkers werknemers zijn.

Deeleconomie

In 2017 heeft Deliveroo gebruik gemaakt van een nieuwe Belgische wet om ongeveer 2.000 koeriers aan te moedigen "dienstverleners in de deeleconomie" te worden, met een zelfstandigenstatuut. Het bedrijf besliste toen om zijn koeriers niet langer toe te staan om arbeidsovereenkomsten te sluiten via Smart, een sociale onderneming die hen in staat stelt om tijdens vastgelegde werkuren het statuut van werknemer te krijgen.

Donderdagnamidag pleitten de advocaten van Deliveroo nog op het proces. Deliveroo beroept zich op de wet rond de deeleconomie en stelt dat de fietskoeriers zelfstandigen zijn die ‘over alle nodige flexibiliteit’ beschikken. Een uitspraak wordt binnen enkele weken verwacht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni