De ouders van Mawda in de rechtbank in mei 2018

| De ouders van Mawda in de rechtbank in mei 2018.

Proces Mawda: politieagent in beroep tegen veroordeling

© Belga
10/03/2021

De politieagent die tijdens een achtervolging schoot op de bestelwagen waarin de 2-jarige Iraaks-Koerdische peuter Mawda het leven liet, tekent beroep aan tegen zijn veroordeling. Dat bevestigt zijn advocaat Laurent Kennes woensdag.

Mawda werd in de nacht van 16 op 17 mei 2018 gedood door een politiekogel tijdens een achtervolging van de bestelwagen met migranten op de E42.

De correctionele rechtbank van Bergen bevond de politieagent op 12 februari schuldig aan onvrijwillige doodslag bij gebrek aan voorzorg en voorzienigheid en veroordeelde hem tot één jaar cel met uitstel. De rechtbank oordeelde dat hij per ongeluk het dodelijke schot afvuurde. Maar hij maakte wel degelijk een fout door zijn wapen te gebruiken tegen een voertuig dat op de vlucht ging en die fout stond in rechtstreeks verband met de dood van de kleine Mawda.

Laurent Kennes, de advocaat van de politieagent, bevestigde woensdag tegenover Belga het beroep tegen de uitspraak met betrekking tot zijn cliënt. "We hebben de vrijspraak en opschorting van de uitspraak gepleit en dat is niet wat de rechtbank heeft beslist", aldus Laurent Kennes. "Na beraad hebben we beslist beroep aan te tekenen. Dit betekent dat het proces van nul herbegint", aldus Kennes, die geen weet heeft van wat de andere beklaagden gaan doen.

Ontsteltenis

Het comité #Justice4Mawda reageerde met "ontsteltenis" op het beroep tegen een "voor hem zeer gunstig vonnis".

"Ter herinnering, ondanks alle fouten die hem ten laste werden gelegd, kreeg de politieagent slechts een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. Bovendien werd de Belgische Staat veroordeeld tot het betalen van de schadevergoeding aan de ouders. De politieagent zou dus geen dag in de gevangenis doorbrengen noch een cent betalen. Het proces zal in hoger beroep van nul herbeginnen, waardoor de ouders opnieuw het trauma zullen moeten ondergaan van het herbeleven van het verlies van hun kleine meisje. De spijtbetuigingen die de politieman tijdens de zitting uitsprak, klinken vandaag hol", aldus de verklaring.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni