Tiental Brusselaars protesteert bij start proces Mawda

© Belga
23/11/2020

Aan het Poelaertplein voerde maandag een tiental mensen een protestactie naar aanleiding van het proces over de dood van kleuter Mawda, het meisje van twee jaar dat tijdens een politieachtervolging in mei 2018 werd doodgeschoten op de snelweg E42. "Dit is het proces van een migratiepolitiek", klinkt het.

De Iraaks-Koerdische kleuter Mawda Shawri stierf in de nacht van 16 mei 2018 door een politiekogel in een achtervolging op de snelweg nabij Bergen, in het kader van Operatie Medusa. Maandag staat de betrokken politieagent in het proces in Bergen terecht voor onvrijwillige doodslag, maar de familie van Mawda stuurt aan op een herkwalificatie naar moord.

Sympathisanten over het hele land kleefden posters op reclameborden om gerechtigheid voor Mawda te vragen en wensen een humaner migratiebeleid. "Dit was geen toeval", zeggen de actievoerders voor het Brusselse Justitiepaleis. "Die agent heeft zijn vuurwapen bovengehaald en de trekker overgehaald, dat doe je niet per ongeluk. We willen dat de waarheid wordt blootgelegd en Mawda gerechtigheid krijgt."

Vuile was buitenhangen

Net zoals in verschillende andere steden en gemeenten in België hebben de actievoerders waslijnen uitgehangen waaraan ze kinderkleertjes en steunbetuigingen hebben opgehangen, om zo symbolisch de "vuile was" uit te hangen, en hun solidariteit te tonen met de familie van Mawda.

"Dit is meer dan een proces over dit ene incident", gaan de actievoerders verder. "Dit is het proces van een migratiepolitiek die elke keer strenger wordt, die migranten ontmenselijkt en alle rechten afneemt, omdat ze zogezegd niet gewenst zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Samenleving , #JusticeForMawda , Poelaertplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni