© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ | De ouders van Mawda tijdens de begrafenis in Evere in 2018

Agent voor de rechter voor onvrijwillige doodslag na dood Mawda

KVDP
© BRUZZ
08/07/2020

In de zaak-Mawda moet een politieagent voor de correctionele rechtbank verschijnen voor onvrijwillige doodslag. Dat heeft de raadkamer van Bergen beslist. Mawda, een Koerdisch meisje van twee, kwam in 2018 om het leven tijdens een politieachtervolging nadat een schot gelost werd op een busje waarin Mawda met haar ouders getransporteerd werd door een mensensmokkelaar.

De advocaten van de ouders van Mawda, die destijds in Brussel verbleven, hadden gevraagd om de zaak te behandelen als een moordzaak, maar daar ging de raadkamer in Bergen niet op in. Die besliste wel om de agent die het schot had afgevuurd te vervolgen voor onvrijwillige doodslag. De agent zal zich daarvoor moeten verantwoorden in de correctionele rechtbank.

In 2018 zat de tweejarige peuter Mawda met haar ouders en zo'n dertig andere mensen in een bestelwagen op weg naar het Verenigd Koninkrijk. De politie zette de achtervolging in en op de E42 in de provincie Bergen loste een agent een schot op het busje. Mawda werd geraakt en overleefde het schot niet.

De agent die het schot had afgevuurd, verklaarde dat hij niet wist dat er mensen in het busje zaten. Het Comité P uitte kritiek op het gebruik van een vuurwapen bij de achtervolging op de bestelwagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Mawda, overlijden Mawda

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie