Sympathisanten herdenken overlijden Mawda in Evere

© Photonews
| De familie van de kleine Mawda, die twee jaar geleden doodgeschoten werd (archiefbeeld)

Aan de gemeentelijke begraafplaats in Evere hebben een twintigtal sympathisanten zondag een korte herdenkingsplechtigheid gehouden ter ere van Mawda, het 2-jarige Koerdische meisje dat exact twee jaar geleden, op 17 mei 2018, in ons land omkwam door een politiekogel. Samen met de familie legden ze bloemen neer aan het graf van de peuter. Tegelijkertijd kondigde het 'Comité Mawda - vérité et justice' een gerechtelijke procedure aan tegen het parket van Bergen, dat het onderzoek voert.

"We stellen ons grote vragen bij de houding die het parket van bij het begin van deze zaak heeft aangenomen", zegt Martin Vander Elst van het comité.

"Vanaf het begin hebben zij in hun communicatie de versie van de politie verdedigd en kracht bijgezet. In plaats van zich terughoudend op te stellen, zoals ze hadden moeten doen, hebben ze de termen 'kind als stormram', 'kind als menselijk schild' gebruikt als het over Mawda ging, en 'wapen door bestemming' als het over de bestelwagen ging."

'Klimaat van intolerantie'

Volgens het comité heeft die communicatie er, bewust of onbewust voor gezorgd, dat het klimaat van intolerantie en haat tegenover migranten en vluchtelingen aangewakkerd werd.

"Het leek alsof de ouders van Mawda verantwoordelijk werden gesteld voor het gebeuren, en de verantwoordelijkheid van de politie geminimaliseerd werd", klink het. "Op die manier werd ook de hele hiërarchische keten van de Medusa-operaties tegen migranten onzichtbaar gemaakt, net als alle andere verantwoordelijken binnen die keten. Terwijl wij al twee jaar op alle mogelijke manieren voor een tegengewicht proberen te zorgen, zodat de hele waarheid over deze feiten naar buiten komt. We zijn dan ook van plan een procedure aan te spannen tegen het parket van Bergen."

Welke vorm die procedure zou aannemenen en of het om een burgerlijke dan wel een strafrechtelijke procedure gaat, is het comité nog aan het bestuderen met zijn advocaten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?