In verscheidene steden van het land zijn op zondagavond 22 november 2020 advertentieruimtes gekaapt voor een affichecampagne, waarbij gerechtigheid wordt geëist voor de Iraaks-Koerdische peuter Mawda

| Actievoerders hingen in de nacht van zondag op maandag posters op.

Campagneposters 'JusticeForMawda' nemen reclameruimte in

© Belga - BRUZZ
23/11/2020

In verscheidene steden van het land zijn zondagavond advertentieruimtes gekaapt voor een affichecampagne, waarbij gerechtigheid wordt geëist voor de Iraaks-Koerdische peuter Mawda. Er worden de komende dagen naar aanleiding van de start van het proces-Mawda verschillende acties op touw gezet.

In totaal hebben zondagavond 200 mensen in Brussel, Gent en meerdere Waalse steden naar eigen zeggen bijna duizend advertentieruimtes "gekaapt" om affiches te plaatsen ter nagedachtenis van de peuter. Ze eisen gerechtigheid.

Kogel van politie

Op 17 mei 2018 achtervolgde de politie op de E42 een bestelwagen met transmigranten op weg naar het Verenigd Koninkrijk. De bestuurder van het busje weigerde te stoppen. Tijdens de nachtelijke achtervolging opende de politie uiteindelijk in Maisières, nabij Bergen, het vuur, waarna de bestelwagen tot stilstand kwam.

De tweejarige Mawda werd geraakt door een kogel en was op slag dood. De politie verzweeg eerst dat ze geschoten had en verklaarde dat de dertig migranten in het busje zelf Mawda’s dood hadden veroorzaakt. Het Comité P voerde een intern onderzoek naar de feiten.

Verontwaardiging van het volk

In verscheidene steden van het land zijn op zondagavond 22 november 2020 advertentieruimtes gekaapt voor een affichecampagne, waarbij gerechtigheid wordt geëist voor de Iraaks-Koerdische peuter Mawda

| Posters op bushokjes in Brussel.

Op de affiche die onder meer aan het Justitiepaleis in Brussel is opgehangen, prijkt de foto van het kind en wordt aangeklaagd dat migranten in ons land sterven omdat ze de grenzen oversteken. Behalve de postercampagne worden sympathisanten van Mawda en haar familie ook gevraagd om maandag de was buiten te hangen. Aan het Justitiepaleis zal daarom een grote waslijn worden opgezet.

Er worden de komende dagen verschillende acties op touw gezet om zich af te zetten tegen de ontmenselijking van migranten. Ook cultuurhuizen als KVS en Kaaitheater scharen zich achter het protest tegen het politieoptreden. Ze hebben het proces op hun website mee opgenomen in hun programma, onder de noemer ‘Mawda, geen voorstelling’.

Maandag start voor de correctionele rechtbank in Bergen het proces in de zaak-Mawda. De betrokken agent staat terecht voor onvrijwillige doodslag. De andere twee beklaagden zijn de bestuurder van de bestelwagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Samenleving , overlijden Mawda , proces Mawda , #JusticeForMawda

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni