Francken in de clinch met rectoren na oproep om ouders Mawda te regulariseren

© PhotoNews
| Staatssecretaris voor asiel en migratie Francken (N-VA) is niet onder de indruk van de brief.

De rectoren van alle Vlaamse universiteiten hebben in een open brief opgeroepen om de ouders van Mawda, de peuter die door een politiekogel om het leven kwam, te regulariseren. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is niet te spreken over de brief en waarschuwt de academici voor een boemerangeffect.

In de open brief, gericht aan premier Charles Michel (MR), stellen de rectoren dat een definitieve regularisatie op zijn is plaats is “om het toe te laten de gerechtelijke procedure van nabij op te volgen en tevens ook te rouwen bij het graf van dit kind.”

Daarnaast drukken ze hun bezorgdheid uit over “het huidige klimaat rond migranten, met een afnemend respect voor de menselijke persoon en met verminderende aandacht voor de bescherming van de meest kwetsbaren in onze samenleving.”

'Politieke spelletjes'

Francken is niet onder de indruk van de brief. ‘Rectoren die collectief een brief ondertekenen over een dossier waarvan ze de finesses niet kennen en waarover het onderzoek nog lopende is. Is dat niet tegen de academische geest zelve? So sad’, schrijft hij op Twitter.

Even later voegde Francken er nog aan toe dat de rectoren ‘de boemerang terug in hun gezicht zullen krijgen als ze een politiek spelletje willen spelen over migrantendossiers’.

Intussen liet Luc Sels, de rector van de KU Leuven, weten dat de oproep volgens hem genuanceerder kon. VUB-rector Caroline Pauwels heeft nog niet gereageerd op de commotie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?