Een advocaat in het justitiepaleis.

Proces tegen 129 verdachten in groot SKY-drugsdossier wordt vanaf 6 november behandeld

© Belga
30/06/2023
Updated: 30/06/2023 11.48u

De Brusselse correctionele rechtbank zal vanaf 6 november het proces behandelen over een groot drugsdossier dat aan het licht was gekomen na de ontcijfering van de encryptiesoftwares Encrochat en SKY ECC. Dat heeft de rechtbank vrijdag beslist. In het dossier staan 129 verdachten terecht, van wie er 47 nog in voorlopige hechtenis zitten.

Begin 2021 slaagde de federale gerechtelijke politie (FGP) erin de encryptiesoftware SKY ECC te kraken, een versleutelde chatdienst die alleen draaide op speciaal daarvoor ingestelde smartphones. Met de informatie die uit de ontcijferde chatberichten kon worden gehaald, werden ettelijke andere gerechtelijke onderzoeken opgestart of aangevuld.

Zo slaagde de Brusselse FGP er op 26 oktober 2021 in om een criminele organisatie op te rollen die actief zou geweest zijn in de cocaïnehandel tussen Zuid-Amerika en Europa. De organisatie zou verantwoordelijk geweest zijn voor de ontvangst van cocaïne, het uithalen ervan en de herverpakking in Belgische laboratoria. De drugs zouden via zeecontainers en privéjets vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht zijn, en vanuit België uitgevoerd zijn naar verschillende Europese landen.

Bij een grootscheepse politieactie vielen speurders binnen op 114 adressen en legden ze onder meer zes labo's bloot waar cocaïne die in België was ingevoerd, werd herverpakt om verspreid te worden over Europa. Ook verschillende sluikstorten van chemische producten konden gelinkt worden aan die laboratoria. De politie nam ook tonnen producten en materialen in beslag die vermoedelijk geïmpregneerd waren met cocaïne, naast een tiental vuurwapens, 57 voertuigen, 300 kubieke meter tabak en 1 miljoen euro cash geld.

Uiteindelijk werden 129 mensen naar de correctionele rechtbank doorverwezen. Een groot deel van de verdachten heeft de Albanese nationaliteit, maar er zijn onder meer ook Colombianen bij. 47 verdachten zitten nog steeds in voorlopige hechtenis.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni