Prostitutienetwerk met minderjarige meisjes: daders riskeren tot tien jaar

Een advocaat in het justitiepaleis Een advocaat in het justitiepaleis
© Belgaimage
| Een advocaat in het justitiepaleis (archiefbeeld)
© Belgaimage
| Een advocaat in het justitiepaleis (archiefbeeld)

In Brussel is donderdag het proces van start gegaan tegen vier beklaagden die betrokken waren bij een prostitutienetwerk. Ook minderjarige meisjes werden uitgebuit. Sommige slachtoffers moesten tientallen klanten per dag ontvangen. De zaak kwam aan het licht toen een van de slachtoffers Child Focus contacteerde, waarna de politie werd ingeschakeld.

In september vorig jaar werden een 18-jarige vrouw en drie jongemannen opgepakt. Het viertal runde een prostitutienetwerk waarbij minstens een tiental jonge vrouwen, waaronder verschillende minderjarige slachtoffers, werden uitgebuit. Via online advertenties op een gespecialiseerde website werden er afspraakjes geregeld in een Airbnb in Sint-Gillis.

Het is pas toen een 16-jarig slachtoffer haar verhaal deed aan Child Focus, dat het gerecht de criminele organisatie op het spoor kwam. Uit het onderzoek blijkt dat de beklaagden sommige meisjes tot dertig keer per dag seks lieten hebben tegen betaling.

Volgens Child Focus, dat zich burgerlijke partij stelt op het proces, zijn de slachtoffers vooral meisjes en jonge vrouwen die zich in een kwetsbare positie bevinden, zoals weglopers. “Ze hebben geen banden en zijn het ideale slachtoffer voor dit soort van bendes,” zegt advocaat Tom Michel. “Daarenboven was dit netwerk bijzonder goed georganiseerd, zodat ze uit het vizier van de autoriteiten wisten te blijven.”

Tien jaar cel

Het parket van Brussel tilt zwaar aan de feiten en vordert strenge straffen tegen drie van de vier beklaagden. De 18-jarige vrouw en een tweede verdachte riskeren elk 6 jaar cel. Voor de hoofdverdachte, die eerder al veroordeeld werd voor diefstallen met geweld, eist de openbaar aanklager 10 jaar cel. “Hij is een gevaar voor de maatschappij. Er is maar één plek voor hem, en dat is de gevangenis.” De vierde beklaagde riskeert 30 maanden cel met uitstel.

Het proces gaat na de paasvakantie verder. Dan krijgt de verdediging het woord.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?