Raadkamer verlengt voorlopige hechtenis Abrini en Krayem

Ossama Krayem werd kort voor zijn zelfmoordcommando op 22 maart 2016 gefilmd in metrostation Pétillon.

In het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart 2016 heeft de Brusselse raadkamer donderdag de voorlopige hechtenis van Mohamed Abrini en Ossama Krayem met twee maanden verlengd. Dat meldt het federaal parket. Als zij in beroep gaan tegen de beslissing van de raadkamer, moeten ze binnen de 15 dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling verschijnen.

Mohamed Abrini (32) werd op 8 april 2016 opgepakt in Anderlecht, een tweetal weken na de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Brussel, maar werd al gezocht sinds de aanslagen in Parijs op 13 november, onder meer omdat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs.

'Man met het hoedje'

Abrini bekende dat hij de 'man met het hoedje' is, die gefilmd werd op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem kort voor zijn twee mededaders zich opbliezen. De Syrische Zweed Ossama Krayem (24) werd ook op 8 april opgepakt. Hij werd gefilmd in metrostation Pétillon kort voor de aanslag in Maalbeek, toen hij vluchtig enkele woorden wisselde met Khalid El Bakraoui.

De man, die ook bekendstond onder de valse Syrische identiteit 'Naïm Al Hamed', had zich ook in de metro moeten opblazen maar krabbelde terug en goot zijn lading TATP in het toilet van de flat in Etterbeek waar hij zich met Khalid El Bakraoui had schuilgehouden.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?