Raadkamer verlengt voorlopige hechtenis van verdachten aanslagen Parijs

MA
© Belga
22/08/2019

De Brusselse raadkamer heeft donderdag de voorlopige hechtenis van vier verdachten in het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs verlengd met twee maanden. Dat meldt het federaal parket.

Het gaat om Mohamed Abrini, Ossama Krayem, Sofien Ayari en Adis A., de Bosniër die eind juli werd overgeleverd aan België. Hij wordt ervan verdacht de wapens geleverd te hebben die gebruikt werden in de concertzaal Bataclan. De vier kunnen wel nog in beroep gaan tegen de beslissing van de raadkamer. Als ze dat doen, moeten ze binnen de 15 dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling verschijnen.

'Man met het hoedje'

Mohamed Abrini (32) werd op 8 april 2016 opgepakt in Anderlecht, een tweetal weken na de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Brussel, maar werd al gezocht sinds de aanslagen in Parijs op 13 november 2015, onder meer omdat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs. Abrini bekende dat hij de "man met het hoedje" is, die gefilmd werd op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem kort voor zijn twee mededaders zich opbliezen.

Aanslag Maalbeek

De Syrische Zweed Ossama Krayem (24) werd ook op 8 april opgepakt. Hij werd gefilmd in metrostation Pétillon kort voor de aanslag in Maalbeek, toen hij vluchtig enkele woorden wisselde met Khalid El Bakraoui. De man, die ook bekendstond onder de valse Syrische identiteit "Naïm Al Hamed", had zich ook in de metro moeten opblazen, maar krabbelde terug en goot zijn lading TATP in het toilet van de flat in Etterbeek waar hij zich met Khalid El Bakraoui had schuilgehouden.

Sofien Ayari, ook bekend onder de valse namen Amine Choukri of Monir Ahmed Alaaj, werd samen met Salah Abdeslam opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek, op 18 maart. Uit het onderzoek naar de aanslagen in Parijs en Brussel is gebleken dat Ayari in oktober 2015 al samen met Salah Abdeslam gecontroleerd was in het Duitse Ulm, wellicht nadat hij was afgereisd uit Syrië. Zijn vingerafdrukken werden ook aangetroffen in verschillende schuilplaatsen van de terreurcel, onder meer in Auvelais, Charleroi, Schaarbeek en Jette. Ook wordt onderzocht waarom Ayari samen met Ossama Krayem, die betrokken was bij de aanslag in het metrostation Maalbeek op 22 maart, op 13 november met een bus vanuit Brussel naar de Amsterdamse luchthaven Schiphol reisde.

Wapens geleverd

Adis A. werd in de nacht van 19 op 20 juni gearresteerd in Duitsland en op 29 juli aan België overgeleverd. De politie kwam hem op het spoor na een arrestatie van twee Bosniërs in Dresden in februari, in het kader van granatenhandel. Hij wordt ervan verdacht de wapens geleverd te hebben die gebruikt werden in de concertzaal Bataclan. Op 13 november 2015 pleegden negen mannen een reeks aanvallen in de buurt van het Stade de France in Saint-Denis en in de Franse hoofdstad, op de terrassen van restaurants en in het concertgebouw Bataclan. In totaal vielen er 130 doden en meer dan 350 gewonden. Het netwerk achter de aanslagen in Parijs komt ook overeen met dat van de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel, waarbij 32 doden vielen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Brusselse raadkamer, aanslagen Brussel, aanslagen Parijs

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni