| Maggie De Block was zondag te gast in VTM NIEUWS.

Regering in beroep tegen verplichte repatriëring van IS-kinderen

TDN
© Belga - BRUZZ
30/12/2018
Updated: 30/12/2018 17.18u

De federale regering zal in beroep gaan tegen de uitspraak van de Brusselse kortgedingrechter die besliste dat zes kinderen van IS-strijdsters naar België gerepatrieerd moeten worden. Dat zei staatssecretaris van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) zondag in VTM NIEUWS. Ze wil wel bekijken wat ons land voor de kinderen kan doen.

De Brusselse kortgedingrechter besliste woensdag dat de zes kinderen van IS-strijders Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25) uit Borgerhout naar België gerepatrieerd moeten worden. De moeders zitten met hun kinderen in het Koerdische kamp Al-Hol.

"De regering zal in beroep gaan" tegen die uitspraak, kondigde De Block nu aan. Formeel moet die beslissing wel nog genomen worden. Dat is voor "de volgende dagen", aldus de minister.

De Block benadrukt wel dat regering er alles aan moet doen om de zes kinderen te helpen. "Ik weiger kinderen te straffen omwille van de daden van hun ouders. Deze onschuldige kinderen hebben niet voor IS gekozen."

'Onschuldige kinderen helpen'

Volgens de minister kunnen kinderen jonger dan 10 jaar nog probleemloos geïntegreerd worden. “Misschien moeten we niet alleen de kinderen die vallen onder de uitspraak, maar ook andere Belgische kinderen die in dat kamp verblijven helpen."

Voor de moeders ligt dat anders. "Zij zijn hier veroordeeld en hebben actief meegewerkt aan het voorbereiden van terroristische aanslagen. Deze twee IS-vrouwen hebben doelbewust en herhaaldelijk ons land de rug toe gekeerd. Hen terughalen is een brug te ver."

Child Focus

Child Focus ijverde er eerder al voor om alle kinderen van Belgische Syriëstrijders terug te halen en is tevreden dat De Block ook die intentie heeft. "Van in het begin ijveren we voor het vinden van een oplossing van de vaak nog zeer jonge kinderen die zich met hun mama's maar in sommige gevallen ook alleen in kampen of elders in Syrië of Irak bevinden", zegt CEO Heide De Pauw.

"We willen ook benadrukken dat slechts 10 procent van de kinderen in Syrië of Irak werden gelokaliseerd, van heel wat kinderen hebben we geen idee waar ze zich bevinden of ze nog in leven zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Politiek , IS , Maggie De Block

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni