Hans Bonte (SP.A).

Bonte wil kinderen van IS-strijders naar België halen

TDN
© BRUZZ
08/11/2018

De Belgische regering moet kinderen van Belgische IS-strijders terughalen uit Syrië, Irak en Turkije. Dat vindt althans Hans Bonte. De SP.A'er zal een resolutie indienen om IS-kinderen actief naar België te begeleiden.

Naar schatting zouden zo'n 170 kinderen van Belgische IS-strijders in terreurgebied verblijven. Uit Bontes gemeente Vilvoorde bevinden 26 jonge kinderen bevinden zich in Irak, Syrië en Turkije. Hun ouders trokken naar daar om te strijden voor terreurgroep IS.

'Onwil bij de regering'

In De Afspraak op Eén trok Bonte woensdagavond fel van leer tegen de houding van de Belgische regering ten opzichte van de Belgische IS-kinderen. "De hypocrisie moet stoppen. Er is een onwil om het te doen", zei het Kamerlid.

Momenteel kunnen kinderen met de Belgische nationaliteit onder de tien gerepatrieerd worden, als ze een aanvraag hebben gedaan in een ambassade. "Maar in Syrië en Irak is geen Belgische ambassade. De procedure is complex en praktisch onhaalbaar."

'Humanitaire plicht'

Bonte gaat daarom een resolutie indienen in de Kamer. Hij wil dat die kinderen op een veilige en gecontroleerde manier worden begeleid naar hun thuisland. "Ze opsporen is niet zo moeilijk, ik kan zelf zo enkele adressen geven. Kijk ook hoe journalist Rudi Vranckx die kinderen ging opzoeken."

"Het is onze humanitaire plicht", verklaart Bonte. "Elke Belg heeft recht op consulaire bijstand als die in nood is in het buitenland. Maar die kinderen worden in kampen en weeshuizen gewoon aan hun lot overgelaten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Hans Bonte, IS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie