België moet kinderen van IS-strijders niet repatriëren

ML
© BRUZZ
19/07/2018

De Belgische Staat moet de zes kinderen van twee IS-weduwen niet repatriëren. Dat is vanmiddag besloten in de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. België heeft geen enkele bevoegdheid op het grondgebied waar de kinderen verblijven.

De zes kinderen zitten samen met hun moeders in een Koerdisch gevangenenkamp, maar volgens hun advocaat, meester Walter Damen, bestaat het gevaar dat de vrouwen en hun kinderen binnenkort naar IS-gebied worden teruggebracht. Meester Damen vorderde daarom dat België de kinderen moet repatriëren. België betwist dat risico en ziet niet hoe ze de kinderen kan repatriëren.

Donderdagmiddag heeft de kortgedingrechter de vordering afgewezen en moet de Belgische Staat de kinderen dus niet repatriëren.

Op grond van het Kinderrechtenverdrag, oordeelt de kortgedingrechter, heeft de Belgische Staat “wellicht de morele plicht om zich het lot van de minderjarige kinderen van Syriëstrijders in vluchtelingenkampen in de oorlogszones aan te trekken, maar deze morele plicht lijkt juridisch niet afdwingbaar te zijn bij gebrek aan rechtsmacht van de Belgische Staat in die vluchtelingenkampen”.

De twee moeders tonen ook niet aan dat, zoals zij beweren, hun kinderen zich in een gevaarsituatie bevinden. Het enige bewijs dat zij bijbrengen zijn persberichten, waarvan de inhoud niet betrouwbaar is en wordt tegengesproken door andere berichten neergelegd door de Belgische Staat zodat er enkel tegenstrijdige persberichten voorliggen.

Er is nog hoger beroep mogelijk tegen deze uitspraak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni