Regering hervat repatriëringen naar Soedan

JP
© Belga - BRUZZ
13/02/2018
Updated: 13/02/2018 18.16u

Er is dinsdagochtend opnieuw een Soedanees uit België gerepatrieerd naar Soedan. Dat heeft de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) bevestigd. Er was dinsdag nog een tweede gedwongen terugkeer gepland, maar die persoon heeft zich verzet tegen zijn uitwijzing. Het gaat om de eerste repatriëring sinds de publicatie van het veelbesproken Soedan-rapport.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws en bevestigt de Dienst Vreemdelingenzaken aan onze redactie.

Het gaat om mensen die de asielprocedure hebben doorlopen, maar geen verblijfsvergunning hebben gekregen. De eerste repatriëring gebeurde op vrijwillige basis, dus zonder escort. Een tweede Soedanese man heeft zijn uitzetting geweigerd en zit op dit moment nog in een gesloten centrum.

Respect

Het Soedanrapport eiste onder andere een grondiger onderzoek naar het risico op foltering, en een gemotiveerde beslissing van de terugkeer én de mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen de beslissing.

Dienst Vreemdelingenzaken laat weten dat er voor de eerste twee Soedanezen een toetsing is geweest van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), dat gaat over het risico op foltering.

Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) stelt in een reactie aan te nemen "dat de repatriaties gebeurd zijn met respect voor wat er binnen de regering is afgesproken naar aanleiding van het Soedan-rapport".

'Niet meer dan normaal'

"Het gaat in dit geval om afgewezen asielzoekers," stelt SP.A-Kamerlid Monica De Coninck. "Er is bevestigd door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen dat zij geen reëel risico op mishandeling of foltering lopen bij terugkeer naar Soedan. Dat de terugkeer van afgewezen asielzoekers wordt hervat is dus niet meer dan normaal."

Volgens het oppositielid zijn er in ons land ook nog vijf Soedanese transmigranten die geen asiel hebben ingediend.

"Daarvoor is het nog wachten op de aanpassing van de artikel 3 EVRM-procedure, maar die aanpassingen liggen nog op de regeringstafel," aldus De Coninck.

17

Er zitten op dit moment nog 17 Soedanezen vast in de gesloten centra, waarvan 9 via de Dublin-procedure naar andere Europese landen worden gestuurd. Volgens die procedure moet iemand asiel aanvragen op de plaats waar hij of zij voor het eerst een asielaanvraag heeft gestart.

Later deze maand worden er Soedanezen naar Amsterdam en Italië gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, repatriëring, Soedan , Theo Francken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni