Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) (archiefbeeld).

Reynders over terreuradvocaten: 'VS beslist zelf wie het toelaat'

Mathias Declercq
© BRUZZ
18/09/2018

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) bekijkt op dit moment “wat het probleem is en wat we kunnen doen” in de zaak van de Belgische terreuradvocaten die de Verenigde Staten niet meer binnen mogen. “Maar landen beslissen zelf en exclusief wie ze tot hun grondgebied toelaten, daarop hebben andere landen geen invloed”, klinkt het op zijn kabinet. De Amerikaanse ambassade geeft geen commentaar op individuele dossiers.

Eerder bracht BRUZZ het nieuws dat minstens 5 advocaten, waaronder ook Brusselaars, recent de toegang zijn geweigerd tot de VS. Een online ESTA-aanvraag werd geweigerd en ook op de Amerikaanse ambassade kregen ze geen visum. Het blijkt om advocaten te gaan die allemaal in het verleden terreurverdachten hebben verdedigd in de rechtbank.

De advocaten en hun stafhouder zijn verbolgen over de situatie. In een reactie aan BRUZZ laat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) weten dat hij contact heeft met de advocaten om te kijken wat het probleem is “en of we eventueel iets kunnen doen.”

Nationale bevoegdheid

“Als een ESTA wordt geweigerd moet je een visum aanvragen”, legt zijn woordvoerder John Hendrickx uit. “Een ESTA-weigering betekent dus nog niet noodzakelijk dat de toegang tot de VS wordt ontzegd.” Volgens de advocaten stootte echter ook de aanvraag voor een visum meteen op een njet van de Amerikaanse ambassade.

Minister Reynders benadrukt via zijn woordvoerder wel dat “landen zelf en exclusief beslissen wie ze tot hun grondgebied toelaten. Dat is een nationale bevoegdheid, waarop andere landen geen invloed hebben.”

Gevraagd om een reactie, laat de Amerikaanse ambassade aan onze redactie weten dat het geen commentaar geeft op individuele dossiers omdat het gebonden is aan Amerikaanse privacywetten. Het benadrukt, net zoals minister Reynders, dat een weigering van een ESTA niet betekent dat de advocaten niet naar de VS kunnen reizen. Met een geldig visum kan dat wel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , Politiek , advocaten , terreur , Didier Reynders , Dimitri de Béco

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni