De Brusselse advocaat Dimitri de Béco

| Onder meer de Brusselse advocaat Dimitri de Béco zag zijn visa voor de VS afgewezen.

Belgische advocaten van terreurverdachten mogen VS niet meer binnen

MD
18/09/2018

Zeker vijf advocaten die in het verleden terreurverdachten hebben verdedigd, zijn recent de toegang tot de Verenigde Staten geweigerd. Ook verdere contacten met de Amerikaanse ambassade brachten daar geen verandering in. “Dit is bijzonder zorgwekkend: we worden op hetzelfde niveau geplaatst als onze cliënten”, zegt de Brusselse advocaat Dimitri de Béco.

Het bericht staat te lezen in La Dernière Heure en bevestigt de Béco aan onze redactie. De advocaat verdedigt sinds de aanslagen in Brussel enkel nog slachtoffers, maar trad daarvoor wel enkele keren op als advocaat van terreurverdachten.

'Dossier wat ingewikkeld'

De Béco probeerde recent via het gebruikelijke online ESTA-formulier de toelating te krijgen om naar de VS af te reizen. “Ik ben al verschillende keren in de VS geweest en ging deze keer om vrienden te gaan bezoeken. Ik was heel verrast toen mijn aanvraag geweigerd werd”, vertelt de meester.

Ook een afspraak op de ambassade om een visum aan te vragen geen beterschap. “Ik moest daarvoor eerst 300 euro betalen en allerlei formulieren invullen. Ter plaatse kreeg ik drie simpele vragen, maar van de man achter de computer kreeg ik te horen dat mijn dossier ‘wat ingewikkeld was en dat het niet meer de moeite was’ om mijn visum in orde te krijgen. Ik heb dus mijn reis moeten annuleren.”

Terreur

Toen de Béco daarna van minstens 5 collega-strafpleiters hetzelfde verhaal te horen kreeg, werd het de meester duidelijk wat de oorzaak was. “We hadden allen al opgetreden als advocaat van verdachten in terreurzaken. Bij andere collega’s die dat niet hadden gedaan, was er geen probleem.”

Voor de meester is het dan ook duidelijk waar de oorzaak voor de weigering ligt. Ook zijn stafhouder reageert verbolgen en zal uitleg vragen bij de minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

“Onder de Obama-administratie waren er nooit dergelijke problemen"

Dimitri de Béco

“Kijk, ik wil niet klagen over mijn individueel geval, maar dit is bijzonder zorgwekkend en schadelijk voor het imago van de advocatuur”, zegt de Béco. “We worden gewoon op hetzelfde niveau geplaatst als onze cliënten.” Voor de Béco is het ook duidelijk dat er veel veranderd is onder het bewind van de huidige Amerikaanse president Donald Trump.

“Onder de Obama-administratie waren er nooit dergelijke problemen. Eerlijk: ik heb al geen zin meer om naar een land als de VS af te reizen. Het was een heel nare ervaring, op zo’n arbitraire manier de toegang geweigerd worden tot een land. Ik denk vooral aan de mensen die dit dagelijks moeten meemaken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , Verenigde Staten , advocaat , stafhouder , Dimitri de Béco , terreur

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni