Schaarbeekse beul van Raqqa gevat in Syrië

© Jef Versele/Twitter
| Anouar Haddouchi was mogelijk betrokken bij de financiering van de aanslagen in Brussel.

IS'er Anouar Haddouchi is opgepakt in Syrië. De Schaarbekenaar zou betrokken zijn geweest bij de financiering van de aanslagen in Brussel en Parijs. Daarnaast staat hij bekend als de 'beul van Raqqa' omdat hij daar in het IS-kalifaat meer dan 100 executies zou hebben uitgevoerd. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag.

Het federaal parket voert al geruime tijd onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de terreurcel van 22 maart. Haddouchi zou betrokken zijn geweest bij de financiering van de aanslagen in Brussel en Parijs. Zo ontving Mohamed Abrini, op 22 maart "de man met het hoedje" in Zaventem, 3.500 euro afkomstig van de bankrekening van Haddouchi.

Daarnaast zou Haddouchi - bijnaam Aboe Suleiman al Belgiki - op het centrale marktplein in Raqqa meer dan 100 onthoofdingen hebben uitgevoerd. Zelf lacht hij dat weg.

De Schaarbekenaar zit in een gevangenis van de Syrische Democratische Strijdkrachten. Samen met zijn echtgenote Julie Maes (32) werd hij door de Koerdische troepen opgepakt na de slag om het laatste IS-bolwerk Baghouz. Het is nog onduidelijk waar hij berecht wordt: in Syrië, hier of in Frankrijk.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie.

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. Alle berichtgeving over de Brussellink vindt u in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?