Schaarbeekse Haard: verzekering betaalt slachtoffer uit

© An Missotten
| Twijfelachtige elektriciteitskabels

Er is een akkoord gevonden tussen verzekeraar Ethias, en de familie van een van de bewoners, een 37-jarige vrouw die negen maanden zwanger was, en die de brand in de Schaarbeekse Haard in 2017 niet overleefde.

"Er is een akkoord gevonden tussen verzekeringsmaatschappij Ethias en de slachtoffers van de brand", bevestigt de advocaat van de familie, Bernard Burhin. De verzekeraar zal, om te beginnen, tussen de 40.000 en 50.000 euro uitbetalen, schrijft La DH. Een expertise zal uitgevoerd worden om de totale uitkering die de verzekeraar schuldig is aan de familie te berekenen.

De brand, die op op 17 januari 2017 's ochtends uitbrak op de derde verdieping van een flatgebouw in de Severinstraat in Schaarbeek, maakte verschillende slachtoffers. Een zwangere vrouw sprong uit het raam om aan de vlammen te ontkomen en raakte levensgevaarlijk gewond. Zij werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze aan haar verwondingen overleed. Ook haar drie kinderen raakten levensgevaarlijk gewond bij de brand, maar zij overleefden het drama.

Het onderzoek toonde aan dat de brand veroorzaakt werd door de slechte werking van een elektrische lichtslang. De rechtbank oordeelde een maand geleden dat de Schaarbeekse Haard wel in de fout gegaan was. De maatschappij was immers vergeten om rookdetectoren te vervangen, hoewel dat volgens de regelgeving na tien jaar moet gebeuren. De rechtbank oordeelde echter dat het causaal verband tussen die fout en het overlijden niet voldoende bewezen is.

Parket en de burgerlijke partij kunnen nog in beroep gedaan. De vader van het gezin kan bovendien nog voor de burgerlijke rechtbank een procedure opstarten om een schadevergoeding te verkrijgen. De burgerrechter zou kunnen beslissen om een vergoeding toe te kennen die gebaseerd is op een schatting van de kans dat het anders was afgelopen, indien de huisvestingsmaatschappij niet in de fout was gegaan met de rookmelders.

De verzekeraar wacht daar niet op en heeft al een minnelijke schikking getroffen met de familie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?