Seksuele delinquenten hervallen minder vaak dan andere

© Bart Deawaele
| Verkrachters en pedofielen kunnen geholpen worden door een combinatie van therapie en medicatie

Seksuele delinquenten belanden minder vaak opnieuw in de gevangenis dan andere criminelen. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC). Dat meldt de VRT in Het Journaal woensdagavond.

In totaal werden 14.754 veroordeelde gedetineerden onderzocht die waren vrijgekomen in de periode 2003-2005. Bij hen werd nagegaan of ze na hun vrijlating opnieuw naar de gevangenis werden gestuurd.

Uit de totale groep van 14.754 veroordeelden die onderzocht werd, was 11 procent veroordeeld voor seksuele feiten. De onderzoekers gingen 1, 2, 3, 5 en 10 jaar later na in welke mate die vrijgekomen gedetineerden opnieuw opgesloten werden.

Het bleek dat de seksueel delinquenten voor elke periode beter scoorden dan niet-seksuele delinquenten. In elke periode werden er minder seksueel delinquenten opnieuw opgesloten in vergelijking met de anderen.

Hulpverleners bevestigen die vaststelling. Ook zij stellen vast dat in tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, seksueel delinquenten geholpen kunnen worden, waardoor ze niet hervallen. Die hulp is een combinatie van therapie en medicatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?