© Jennifer Sprague | Een tiental outfits van slachtoffers hangt gedurende twee weken in het gemeenschapscentrum.

Expo toont kleding van slachtoffers seksueel misbruik

JP
© BRUZZ
04/01/2018

Wat hebben een klein roze jurkje, een sportbroek, een baggy broek, een bh en een zomerjurkje met elkaar gemeen? Het zijn kledingstukken die werden gedragen door slachtoffers van verkrachting. Nog te vaak wordt hen gevraagd wat ze droegen toen ze werden aangevallen. Een expo in Molenbeek laat zien dat kledingkeuze geen excuus is voor seksueel geweld.

“Wat had je die dag aan? ” is een vaak gestelde vraag aan de slachtoffers van seksueel geweld. Een vraag die voortkomt uit het idee dat een vrouw niet verkracht zou zijn als ze minder uitdagend was gekleed. Ook in België denkt 16 procent van de Belgen dat een verkrachting niet erg is als een vrouw verleidelijk is gekleed, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Die gedachtegang is problematisch, vindt curator van de expositie 'Wat had je die dag aan?' Delphine Goossens. “Kleding mag geen excuus zijn om de agressie van een man goed te praten. Verkrachting gaat over een persoon die de macht neemt over een ander, niet over de kledingkeuze van het slachtoffer.”

De expositie toont een reeks alledaagse kledingstukken: van een bh en slip, tot een baggy broek en T-shirt en uitgaanskleding. De getuigenissen van de eigenaren van de kleding staan op een bordje naast de vitrine. “Zo is er getuigenis van een vrouw die sportkleding droeg, en vertelt hoe ze aan het zweten was en wat ze daarbij voelde. Dat komt dichtbij, want iedereen doet aan sport,” zegt Goossens. Op die manier hoopt ze dat bezoekers zich afvragen of een outfit werkelijk de risico’s op seksueel geweld beperken.

De tentoonstelling, die werd ontwikkeld door de Universiteit van Kansas in de Verenigde Staten, moet in de eerste plaats sensibiliseren. Het oude idee dat verkrachting onvermijdelijk is vanwege de oncontroleerbare drang bij mannen, moet plaatsmaken voor verantwoordelijkheidsgevoel bij de dader.

Op vraag van de Dienst Preventie van de gemeente Molenbeek, die zich onder andere bezighoudt met slachtofferbegeleiding, komt de expositie ook naar Europa. Goossens hoopt dat leerkrachten in dialoog gaan met hun leerlingen over het onderwerp. Ze heeft daarom ook scholen in Molenbeek en buiten de gemeente aangeschreven. Daarnaast verwacht ze bezoekers van alle leeftijden.

Wat had je die dag aan? 8/1 > 20/1
Centre Communautaire Maritime, Sint-Jans-Molenbeek

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, seksueel geweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni