Sharia4Belgium-kopstuk krijgt 10 jaar voor terrorisme

© PhotoNews
| Het Justitiepaleis in de steigers.

Drie Belgische IS-strijders zijn vrijdagochtend door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. Een van de beklaagden is een voormalig kopstuk van Sharia4Belgium en werd in 2015 nog veroordeeld tot 15 jaar cel. Vandaag kreeg hij daar nog een gevangenisstraf van 10 jaar bovenop. De twee andere beklaagden kregen 5 jaar cel. Het gaat onder andere om de Vilvoordse Syriëstrijder Hamsa Nmili.

Nmili radicaliseerde in 2011 onder invloed van Sharia4Belgium en vertrok twee jaar later naar Syrië om er tegen Assad te vechten. De Vilvoordenaar, die de strijdersnaam Abou Oussama al-Belgiki droeg, maakte deel uit van de eerste golf van Belgische jihadisten die naar Syrië reisden. In september 2017 werd Hamsa Nmili gevangen genomen door Koerdische strijders, waarna hij in Syrië in de gevangenis belandde.

Volgens de Brusselse correctionele rechtbank nam hij deel aan de activiteiten van een terroristische groepering en voerde hij ook nog propaganda voor IS. Hij werd vandaag veroordeeld tot 5 jaar cel. Een tweede beklaagde, Azeddine Kbir Bounekoub, kreeg het dubbele van die straf en werd veroordeeld tot 10 jaar cel.

Hij kreeg in 2015 al een gevangenisstraf van 15 jaar opgelegd op het grote Sharia4Belgium-proces omdat hij in Syrië de rechterhand was van Houssien Elouassaki, de beruchte jihadist uit Vilvoorde die de oorlog niet overleefde. De derde beklaagde, Ouhabi Mohssine, werd vandaag veroordeeld tot 5 jaar cel.

De rechtbank beval ook de onmiddellijke aanhouding van de drie IS-strijders. “Door hun afwezigheid op het proces en de zwaarwichtigheid van de bewezen geachte feiten, is het niet ondenkbaar dat ze de vlucht zullen nemen om zich aan hun straf te onttrekken”, aldus de rechter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?