© Ivan Put | Hier huist het federaal parket.

Parket heeft twijfels bij terughalen IS-strijders

© Belga
19/02/2019

Het federaal parket waarschuwt voor grote moeilijkheden als ons land Belgische IS-strijders terughalen die nog niet bij verstek zijn veroordeeld. Vooral in het kader van de bewijslast ziet het parket een probleem. "We kunnen toch geen speurders naar Syrië sturen."

"Of we de foreign terrorist fighters terughalen, is een politieke beslissing. Wij hebben daarover geen advies te geven. Dat is niet onze bevoegdheid", benadrukt het federaal parket dinsdag in een reactie aan De Tijd. "We maken ons klaar om alle extra procedures te beheren als strijders worden teruggehaald."

Bewijslast

Het federaal parket wijst wel op de gevolgen. "Sommigen van die strijders zijn al in ons land bij verstek veroordeeld. Zij worden bij hun terugkeer meteen naar de gevangenis overgebracht. Ze kunnen verzet aantekenen en opnieuw voor de rechtbank verschijnen."

"De anderen, die nog niet in ons land zijn veroordeeld, zullen worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Het parket zal de onderzoeksrechter vragen hen onder aanhoudingsmandaat te plaatsen en het onderzoek voort te zetten. Maar de grote moeilijkheid is nu nog bewijzen te verzamelen. We kunnen moeilijk speurders ter plaatse sturen", aldus het parket.

Internationale oplossing

Afgelopen weekend waarschuwde Vilvoordes burgemeester Hans Bonte (SP.A) dat het "5 voor 12" is, als België de repatriëring van IS-strijders uit Irak en Syrië gecontroleerd wil laten verlopen. Heel wat Europese landen weten niet wat ze moeten met hun gevangen IS-strijders. Het heil wordt gezocht in een internationale oplossing, schrijft De Morgen.

De Europese Commissie lijkt haar hand er echter niet aan te willen verbranden. Tijdens een Europese buitenlandtop zei Federica Mogherini, het hoofd van het buitenlandse beleid van de EU, dat de kwestie van de IS-jihadisten een vraag “van de lidstaten over eigen landgenoten” was.

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil de zaak nog een niveau hoger tillen: hij vindt dat er het best binnen de Verenigde Naties aan een oplossing wordt gewerkt. Volgens Jambon moet ons land gebruikmaken van zijn nieuwe positie in de VN-Veiligheidsraad om de kwestie te agenderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Syriëstrijder, is-strijders, federaal parket

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni