Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde
© PhotoNews | Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde.

'5 voor 12 voor gecontroleerde terugkeer van IS-strijders'

TDN
© BRUZZ - Belga
18/02/2019

Door het nakende vertrek van het Amerikaanse leger uit Syrië dreigen zo'n 800 Europese Syriëstrijders die nu gevangenzitten, vrij te komen. Dat baart de Amerikaanse president Donald Trump zorgen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zoekt naar een Europese oplossing, maar volgens Vilvoords burgemeester Hans Bonte (SP.A) is de tijd voor overleg stilaan op.

In een aantal tweets riep Trump de Europese landen op om IS-strijders terug te halen uit Syrië. De Verenigde Staten houden volgens hem nu meer dan 800 strijders vast in Syrië. "Europa moet hen naar huis halen om hen te berechten", tweette Trump, die herhaalde dat de Amerikaanse troepen na de val van het kalifaat teruggetrokken zullen worden.

Europees draagvlak

"Vroeg of laat dreigde deze vraag te komen", reageerde Geens zondag in De Zevende Dag op één. De minister hoopt samen met Europese partners een draagvlak te vinden voor de terugkeer en berechting van jihadisten.

"De Belgische regering is voorbereid op dit probleem", legde Geens uit. "We staan intern in contact, maar ook extern met de Nederlandse, de Franse en met name de Britse regering om dit zo gezamenlijk mogelijk aan te pakken."

"Er zijn geen heel goede oplossingen voor dit probleem", zei Geens nog. Hoe dan ook moet gekeken worden naar de piste die het kleinste veiligheidsrisico met zich meebrengt. Mocht het zo zijn dat er Belgische IS-strijders terug naar ons land komen, dan zullen die door het proactief vervolgingsbeleid bij Justitie onmiddellijk naar de gevangenis worden overgebracht. Die IS-strijders zijn namelijk bij verstek veroordeeld, luidt het op het kabinet-Geens

'5 voor 12'

Volgens SP.A’ er Hans Bonte is er geen tijd om naar een Europees draagvlak te zoeken. "Het is vijf voor twaalf", zegt de burgemeester van Vilvoorde aan VRT NWS. "Ik heb de indruk dat men uit schrik van de publieke opinie of omwille van het controversiële karakter aarzelt om duidelijke richtlijnen te geven aan de veiligheidsdiensten.”

Volgens Bonte zijn Frankrijk en Nederland al bezig met de actieve repatriëring van IS-strijders. "De keuze is duidelijk: je moet opteren voor een gecontroleerde terugkeer, maar wel met de grootste zekerheid dat je hen op een correctie manier straft." Hans Bonte hamert vooral op een betere deradicalisering in de gevangenis en opvolging achteraf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Justitie, Syriëstrijders, Hans Bonte, Donald Trump, Koen Geens

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie