Paul Van Tigchelt, Director of the Coordination Unit for Threat.

Drie op vier teruggekeerde Syriëstrijders niet meer gevaarlijk

© Belga
15/01/2019

Van de honderd Syriëstrijders die naar België zijn teruggekeerd, beschouwt het Coördinatieorgaan voor Dreigingsanalyse (OCAD) momenteel nog maar een kwart als een ernstig terroristisch gevaar. Bij de vrouwelijke terugkeerders gaat het zelfs maar over tien procent.

Daarover bericht Het Laatste Nieuws dinsdag.

Volgens OCAD-directeur Paul Van Tigchelt schuilt het grootste gevaar op dit moment in de hoek van geradicaliseerden die nooit zijn vertrokken en vaak niet eens directe contacten hebben met een terroristische groep.

"Het gaat vaak om mensen met psychologische of andere problemen die zich gemakkelijk laten beïnvloeden door propaganda - en niet alleen voor de jihad. In tal van landen zie je hoe zulke mensen ook gerecupereerd worden voor rechts-extremistische ideologieën."

Dat rechts-extremisme vormt in ons land nog niet meteen een terroristisch gevaar. "Maar we houden wel rekening met een opflakkering. Want het klimaat is daarvoor aanwezig en als je vergelijkt wat de 'Pano'-reportage toonde over een groep zoals Schild & Vrienden, dan verschilt dat niet zo veel van Shariah4Belgium."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Syriëstrijders , Van Tigchelt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni