Verdachte van diefstal autopsierapporten is teruggekeerde Syriëstrijder

© PhotoNews

De 27-jarige man die is opgepakt omdat hij uit het Brusselse parketgebouw een harde schijf zou gestolen hebben met de autopsierapporten van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016, is een teruggekeerde Syrië-strijder. Dat blijkt uit het zittingsblad van de Brusselse raadkamer en wordt in gerechtelijke kringen bevestigd. Het gaat om Iliass Khayari, die in 2016 nog veroordeeld werd tot 5 jaar cel, waarvan de helft met uitstel. De man beweerde dat hij in Syrië ook een man had onthoofd maar werd daarvoor niet vervolgd.

De diefstal vond vorige week donderdag plaats in het Portalisgebouw. Een persoon drong daar op het gelijkvloers het bureau van een wetsarts binnen en ging er vandoor met een aantal spullen, waaronder een harde schijf waarop verschillende verslagen van medische onderzoeken en autopsierapporten stonden met betrekking tot verschillende lopende gerechtelijke onderzoeken. De schijf zou de volledige back-up geweest zijn van de computer van de wetsarts.

Ilias Khayari

Het ging onder meer om de autopsierapporten van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016. Het parket opende meteen een gerechtelijk onderzoek en intussen kon al een verdachte geïdentificeerd en opgepakt worden, de 27-jarige Ilias Khayari. De man ontkende elke betrokkenheid maar werd door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en verschijnt woensdagvoormiddag voor de Brusselse raadkamer.

Gerichte diefstal

Gerechtelijke bronnen betwijfelden dinsdagavond dat het om een gerichte diefstal ging, omdat er naast de harde schijf nog verschillende andere goederen gestolen waren en omdat de verdachte geen enkele link had met de aanslagen van 22 maart of de slachtoffers. Nu blijkt dat de man weliswaar niet meteen in verband kan gebracht worden met de aanslagen maar wel een teruggekeerde Syriëstrijder is.

Khayari trok in december 2012 naar Syrië als rekruut van de beruchte ronselaars Jean-Louis Denis en Khalid Zerkani, maar keerde al in juni 2013 naar België terug, nadat een vijandige kogel hem een klaplong en een gebroken bovenarm had bezorgd. In een telefoongesprek op 3 mei 2013 getuigde hij bovendien hoe in Syrië hij een man had onthoofd.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?