Premier Michel voorstander van veroordelingen IS-strijders in de regio

© PhotoNews
| Plenaire vergadering van de Kamer met Eerste Minister Charles Michel (MR.)

Premier Charles Michel is er a priori voorstander van dat buitenlandse IS-strijders die gevangenzitten in Syrië en Irak zoveel mogelijk ter plaatse zouden worden berecht. Tegelijkertijd pleit hij voor internationaal overleg om tot een gemeenschappelijke aanpak te komen. Dat heeft de premier maandag verklaard na een onderhoud met Nancy Pelosi, de voorzitster van de Amerikaanse Kamer.

"Ik ben a priori voorstander van een maximum aan gerechtelijke beslissingen in de regio", stelde de eerste minister. Daarnaast wil hij ook een internationale samenwerking op de been brengen om tot een gelijke aanpak te komen. Daarbij citeerde de premier landen als het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk.

Later deze week staat een Veiligheidsraad daarover geprogrammeerd. In het afnemen van de nationaliteit van Syriëstrijders ziet de premier weinig heil. "Als men denkt dat deze piste een oplossing biedt voor meer veiligheid, vergist men zich. Iemand die naar België wil terugkeren met slechte bedoelingen, vormt een gevaar, met of zonder nationaliteit", luidde het.

Partijgenoot van Michel en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders sluit niet uit dat landen uit de regio, en Irak in het bijzonder, gerechtelijke stappen willen zetten tegen jihadisten die eerst terreurdaden hebben gepleegd op hun grondgebied. Dat heeft Reynders gezegd na aflooop van een bijeenkomst met zijn Europese ambtgenoten.

Belgische nationaliteit afnemen

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever wil laten onderzoeken of Europese Syriëstrijders in Irak berecht kunnen worden. Dat bevestigt de partijwoordvoerder. De Vlaams-nationalisten blijven er wel bij dat het in eerste instantie de bedoeling is om van IS-strijders met een dubbele nationaliteit, de Belgische af te nemen.

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) ziet geen heil in het voorstel van N-VA-voorzitter Bart De Wever om Europese Syriëstrijders in Irak te laten berechten. "Je moet Irak niet met bijkomende problemen opzadelen", zo verklaarde De Croo maandag vanuit de Iraakse hoofdstad. "De enige realistische oplossing is volgens mij dat we met landen samenwerken en een internationaal tribunaal opstarten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?