| In de inventaris onroerend erfgoed wordt het pand omschreven als een neoclassicistisch burgerhuis.

Smeulende sigaret veroorzaakte brand die jongen (13) fataal werd

SD
19/02/2022
Updated: 19/02/2022 17.56u

Een dertienjarige jongen uit Vorst is donderdagnacht omgekomen bij een brand in Linkebeek. Volgens Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad lag een smeulende sigaret aan de oorzaak van die brand. De drie minderjarige meisjes die waren opgepakt, zijn vrijgelaten na verhoor. Dat is vernomen bij het Brusselse parket, dat op basis van de eerste vaststellingen van de deskundige uitgaat van een ongeval en niet van kwaad opzet.

Omstreeks twee uur ‘s nachts zouden vlammen door het dak zijn geslagen van de villa in de Hollebeekstraat. Gisteren werd al duidelijk dat de brand accidenteel was. Dat heeft het parket van Brussel nu bevestigd aan Het Nieuwsblad en Het Nieuwsblad. Volgens de twee kranten zou de brand veroorzaakt zijn door een smeulende sigaret op een matras.

“Uit de eerste bevindingen van de branddeskundige blijkt dat er één brandhaard werd aangetroffen op een matras,” zei Gilles Blondeau van het parket Halle-Vilvoorde vrijdag.

Krakers

In het gebouw zou de brandweer bij aankomst een tiental personen hebben aangetroffen, die het pand tijdig hadden kunnen verlaten.

Onder de aanwezigen waren ook vier Brusselse minderjarigen: drie meisjes van 16 en 14 jaar oud en de jongen van 13 jaar oud. Nog volgens HLN en het Nieuwsblad waren de minderjarigen onder invloed. Ze zouden cannabis hebben gerookt en het kalmeringsmiddel Xanax hebben ingenomen.

De 13-jarige jongen moest zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd worden, waar hij uiteindelijk is overleden aan zijn verwondingen. De drie andere minderjarigen waren opgepakt voor verhoor, maar zouden in de vooravond opnieuw zijn vrijgelaten.

"In het gebouw waren verschillende meerderjarige bewoners aanwezig, die er zonder inschrijving verbleven,” zei parketwoordvoerder Gilles Blondeau vrijdag. Volgens de kranten ging het om enkele krakers die een overeenkomst hadden gesloten met de eigenares van het pand.

De vier krakers zouden niet in het vizier zijn van het gerechtelijk onderzoek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni